c S
Vlada sprejela stališče do mnenja fiskalnega sveta glede načrtov za leto 2019 15.12.2018 09:28 Ljubljana, 14. decembra (STA) - Vlada je danes na dopisni seji sprejela stališče do ocene njenih javnofinančnih načrtov, ki jo je v četrtek predstavil fiskalni svet. Na mnenje, da je zastavljena fiskalna politika prociklična in tako neustrezna, odgovarja, da je odgovorno javnofinančno načrtovanje sicer temelj odgovorne ekonomske politike države, vendar pa ta ni sama sebi namen.

Vlada v predlogu sprememb odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje 2018-2020 za leto 2019 predvidela zvišanje zgornje meje javnofinančnih odhodkov za 1,10 milijarde evrov na 20,61 milijarde evrov, podvojitev javnofinančnega presežka na 0,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) ter znižanje javnega dolga s 70 na 66,6 odstotka BDP. Spremembe odloka mora zdaj potrditi še DZ, kar bo predvidoma storil na redni decembrski seji, ki se je začela danes.

Do teh načrtov se je v četrtek opredelil fiskalni svet in med drugim ocenil, da bi morali biti javnofinančni izdatki, če želi država skladno s fiskalnim pravilom imeti strukturno ravnovesje, prihodnje leto nižji za okoli 270 milijonov evrov.

Fiskalna politika je eno izmed orodij stabilizacije poslovnega cikla, se je v danes sprejetem mnenju strinjala vlada, a hkrati dodala, da želi trenutno spodbujati dolgoročno gospodarsko rast in ustrezno prerazdeljevati dohodek. "Vlada meni, da je dolžna zagotoviti odgovorno izvajanje javnofinančne politike tudi v kontekstu ostalih prioritet za doseganje blaginje vseh generacij," piše v sporočilu za javnost po dopisni seji vlade.

Vlada dodaja, da tudi v EU v ospredje prihajajo nacionalne politike za zagotavljanje rasti in ne le zgolj numerično spoštovanje fiskalnih pravil. Povečani izdatki so tudi posledica višjih prihodkov in ne le višjega trošenja ter zagotavljajo normalno delovanje trem blagajnam javnega financiranja - pokojninski in zdravstveni blagajni ter občinam.

Srednjeročni fiskalni cilj za Slovenijo je po zadnji oceni Evropske komisije določen na ravni strukturnega presežka v višini 0,25 odstotka BDP, dosežen pa bi moral biti v letu 2019. Vlada meni, da bi to pomenilo izredno strukturno zahtevno in hitro nadaljnjo konsolidacijo javnih financ, ki bi ogrozila rast slovenskega gospodarstva in imela negativne posledice za krepitev potencialne rasti in blaginje prebivalstva.