c S
Vlada komisiji DZ dodatno pojasnjuje izbor Dietnerjeve za nadzornico SDH 15.12.2018 09:28 Ljubljana, 14. decembra (STA) - Vlada je danes na dopisni seji dopolnila obrazložitev predloga za imenovanje Karmen Dietner za novo nadzornico Slovenskega državnega holdinga (SDH), kar je v četrtek od nje zahtevala mandatno-volilna komisija DZ.

Vlada v gradivu med drugim pojasnjuje, da je strokovna komisija za pripravo predloga članov nadzornega sveta SDH glede na zakonsko zahtevo po strokovnem dopolnjevanju nadzornega sveta SDH ugotovila, da imajo prednost kandidati s strokovnim znanjem iz korporacijskega prava ter upravljanja obveznosti in premoženja.

Vlada navaja merila, ki jih je strokovna komisija uporabila pri ocenjevanju kandidatov in izboru treh najprimernejših kandidatur, ki jih je poslala ministru za finance Andreju Bertonclju. Kot pravijo, je minister pri odločitvi za Dietnerjevo upošteval vse kriterije, ki jih je predvideval razpis in jih je ocenjevala strokovna komisija, ter tudi sestavo nadzornega sveta.

Dietnerjeva izpolnjuje vse pogoje po zakonu o SDH in ustrezno dopolnjuje strokovno znanje in kompetence trenutnih članov nadzornega sveta SDH. Pri odločitvi so bile ključne kandidatkine kompetence na področju financ, korporativnega upravljanja in upravljanja premoženja in obveznosti, navaja vlada.

Vlada je Dietnerjevo, ki je predsednica uprave Pokojninske družbe A, za nadzornico SDH predlagala 6. decembra. Če bo v DZ dobila zadostno podporo, bodo popolnili mesto, ki je bilo izpraznjeno po Bertoncljevem odhodu iz nadzornega sveta.

Zakon o SDH predvideva petčlanski nadzorni svet, a po Bertoncljevem odhodu v upravo holdinga aprila letos šteje štiri člane - predseduje mu Damjan Belič, člani pa so Duško Kos, Igor Kržan in Janez Vipotnik.