c S
DZ podprl novo podaljšanje zaprtja RTH 15.12.2018 09:28 Ljubljana, 14. decembra (STA) - DZ je danes s 53 glasovi za in šestimi proti sprejel novelo zakona o postopnem zapiranju Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) in razvojnem prestrukturiranju regije, po kateri naj bi rudnik namesto konec letošnjega leta zaprli konec leta 2020.

Ministrstvo za infrastrukturo je predlog novele pripravilo z namenom dokončanja vseh zapiralnih del ter podaljšanja roka za izvedbo postopkov za popolno in trajno opustitev rudarskih del, ki morajo biti zaključena do konca leta 2019, in izvajanje hkratnih aktivnosti za izvedbo postopka likvidacije do konca leta 2020, je danes na seji DZ dejal državni sekretar na ministrstvu Bojan Kumer.

V obdobju podaljšanja naj bi v celoti izvedli program zapiralnih del po posameznih programskih sklopih, ekološko-prostorsko sanacijo ter postopke za zapustitev rudnika. RTH bo za to iz državnega proračuna prejel 3,1 milijona evrov. Gre za preostali del sredstev, ki so bila za obdobje od leta 2010 do leta 2018 potrjena s sklepom o državnih pomočeh za zapiralne ukrepe, ki pa niso bila porabljena v celoti, je pojasnil Kumer.

Postopke za izvedbo popolne in trajne opustitve rudarskih del ter tudi postopek redne likvidacije bodo po porabi 3,1 milijona evrov financirali iz prodaje lastnega premoženja RTH in unovčevanja likvidacijske mase, je dodal. Zakon bo družbi omogočil, da vse postopke izpelje ne glede na to, da ji s 1. januarjem 2019 ugasne rudarska pravica.

Zapiranje rudnika je bilo podaljšano že marca 2014 - po stavki rudarjev v času vlade Alenke Bratušek je bil rok podaljšan do 31. decembra letos in zagotovljena so bila dodatna sredstva za zapiranje in za reševanje poklicnih pokojnin za težko zaposljive starejše delavce.