c S
Vrh EU potrdil razvodenelo reformo območja evra 15.12.2018 09:28 Bruselj, 14. decembra (STA) - Voditelji 27 članic EU so danes v Bruslju podprli razvodenelo reformo območja evra, pri kateri gre dejansko za reformo evropskega reševalnega sklada ESM. Dve ključni vprašanji - skupna jamstva za bančne vloge in evrski proračun - ostajata odprti.

Reforma zagotavlja več moči za preprečevanje in upravljanje finančnih kriz ter znatno krepi evropsko gospodarsko in denarno unijo, je poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Voditelji so potrdili dogovor, ki so ga v začetku meseca dosegli finančni ministri. Prvotne ambicije, ki jih je poskušal uveljaviti francoski predsednik Emmanuel Macron, so precej razvodenele.

V dogovoru namreč manjka resen načrt za vzpostavitev pravega proračuna območja evra, za kar se je najodločneje zavzemala Francija kot za ključen element preporoda Evrope po brexitu in v boju proti populistom.

Manjka tudi dogovor o tretjem stebru bančne unije, skupnem sistemu jamstev za bančne vloge. Nasprotuje mu Nemčija, ki že vseskozi izpostavlja, da je treba pred delitvijo tveganj ta najprej bistveno zmanjšati.

Voditelji so v povezavi z evrskim proračunom evroskupini naložili, naj v okviru pogajanj o večletnem evropskem proračunu opredeli zasnovo "proračunskega instrumenta za konvergenco in konkurenčnost", ki bo del proračuna EU.

O spornem tretjem stebru bančne unije, ki naj bi bil po preteklih izjavah akterjev v območju evra nujen pogoj za resno nadaljnjo reformo območja evra, pa v izjavi vrha ni niti besede.