c S
Izteka se rok za vročitev odločb o časovno omejenih zdravniških koncesijah 17.12.2018 07:30 Ljubljana, 15. decembra (STA) - V ponedeljek se izteče rok za vročitev odločb zdravnikom koncesionarjem, ki bodo glede na novelo zakona o zdravstveni dejavnosti omejene na obdobje 15 let. V zdravniških organizacijah se vrstijo opozorila o negativnem vplivu časovno omejenih koncesij na zdravstveni sistem, nekateri koncesionarji pa so že napovedali oziroma vložili pritožbe.

Novela zakona, ki je v veljavo stopila pred enim letom, po novem namreč določa, da se koncesija podeli le na podlagi javnega razpisa, za obdobje 15 let, pri čemer se lahko čas koncesije podaljša še za 15 let, a le pod pogojem dopolnitve javne zdravstvene mreže.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je takrat pojasnjevala, da novela koncesije ureja na zakonit in transparenten način, za bolnike pa se ne bo nič spremenilo.

Koncesije na primarni zdravstveni ravni podeljujejo občine, soglasje k podelitvi pa da ministrstvo za zdravje, ki podeljuje koncesije na sekundarni ravni. Koncesija bo po novem razpisana le za dopolnitev javne zdravstvene mreže, ne bo pa predmet dedovanja, prodaje, prenosa ali druge oblike pravnega prometa.

Lani se je po številnih kritikah obetal tudi referendum o noveli zakona, a pobudnikom ni uspelo zbrati dovolj podpisov. Zahtevo Zdravniške zbornice Slovenije za oceno ustavnosti več členov zakona o zdravstveni dejavnosti in skupine zdravnikov, pa je ustavno sodišče zavrglo.

V zdravniški zbornici namreč ocenjujejo, da časovno omejene koncesije negativno vplivajo na razvoj javne zdravstvene službe, saj izključujejo vse investicije, ki se v tako kratkem časovnem obdobju ne morejo povrniti. "Kratko obdobje podelitve koncesij in negotovost glede njihovega podaljšanja predstavlja tveganje, ki številne zdravnike in zobozdravnike odvrača od razmišljanja o koncesiji," so poudarili za STA. Prav tako napovedujejo, da take spremembe dolgoročno vodijo v prenehanje vseh koncesijskih razmerij, s čimer bodo vse zasebne investicije, ki so bile sedaj na voljo za opravljanje javne zdravstvene službe, izgubljene.

Predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik ocenjuje, da zdravstveni sistem "niti približno več ne bi deloval", če v preteklih letih ne bi bili zasebnih investicij. Te bodo po njegovih napovedih v prihodnosti zaradi časovne omejenosti koncesij zagotovo močno omejene, če ne v veliki meri tudi ustavljene.

Kot je Dovnik še izpostavil za STA, so časovno omejene koncesije nesprejemljive tudi za bolnike. Pogled bolnika je po njegovih besedah nedvomno lahko tak, da zdravnika, ki po 15 letih ne bo mogel več biti osebni zdravnik, ne bo izbral, saj si osebnega zdravnika nemalo kdo izbere za več desetletij.

V združenju in zbornici koncesionarje zato pozivajo, da se na odločbo, ki bo skrajšala oziroma omejila koncesije na 15 let, pritožijo. Če pa s pritožbo ne bodo uspeli, pa naj sledi tožba na upravnem sodišču, saj druge možnosti za ohranitev pridobljenih pravic namreč nimajo, je opozoril Dovnik. "Tudi če bi kasneje ustavno sodišče ugotovilo neustavnost, tisti, ki se na nove odločbe ne bodo pritožili, ne bodo mogli povrniti izgubljenega," je še izpostavil za STA. Za zastopanje se koncesionarji lahko obrnejo na odvetniško pisarno, ki jo je izbrala zdravniška zbornica.

Koncesionarjem so po podatkih zbornice odločbe sicer že vročile občine Ormož, Ptuj, Domžale, Šentjur, Pivka, Slovenj Gradec, Litija, Žirovnica, Kranj, Celje, Brezovica in Ribnica.

Do 11. decembra je zoper prejete odločbe vložilo pritožbe 20 koncesionarjev, v nadaljnjih dneh jih bo vloženih po zadnjih podatkih zbornice še 15. Od teh jih je že pet vložilo tudi tožbo v upravnem sporu. V petih zadevah, ki so že na upravnem sodišču, je zastopnik koncesionarjev predlagal sodišču, da prekine postopek in sodišče vloži zahtevo za presojo ustavnosti.