c S
Nemška centralna banka znižala napoved letošnje rasti na 1,5 odstotka BDP 17.12.2018 07:30 Frankfurt, 16. decembra (STA) - Nemška centralna banka je znižala napoved gospodarske rasti za letošnje leto iz dveh na 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je Bundesbank oklestila tudi napoved rasti za prihodnje leto in leto 2020. Pričakujejo, da se bo gospodarstvo v teh dveh letih okrepilo za 1,6 odstotka BDP.

Bundesbank je napoved gospodarske rasti popravila nekaj dni zatem, ko so podobno naredili vodilni nemški ekonomski inštituti.

Največje evropsko gospodarstvo se sooča s hudim pomanjkanjem delovne sile, predvsem v gradbeništvu in IT sektorju. Prav tako je močan udarec v tretjem letošnjem četrtletju v luči uvedbe novih testov za meritve izpustov utrpela tamkajšnja avtomobilska industrija.

Nemško gospodarstvo je močno izpostavljeno tudi globalnim trgovinskim napetostim, predvsem med ZDA in EU ter ZDA in Kitajsko. Dodaten negativni vpliv prinašajo negotovosti v zvezi z izstopom Velike Britanije iz EU, še poroča dpa.