c S
EU: Proti utajam DDV naj pomagajo ponudniki plačilnih storitev 17.12.2018 07:30 Bruselj, 16. decembra (STA) - Evropska komisija želi k izboljšanju boja proti utajam davka na dodano vrednost prispevati z okrepljenim sodelovanjem med davčnimi organi in ponudniki plačilnih storitev, kot so izdajatelji kreditnih kartic. Po predlogu bi ponudniki plačilnih storitev sporočali informacije, ki bi omogočile analizo podatkov o čezmejnih plačilih.

V Evropi se več kot 90 odstotkov spletnih nakupov izvede prek plačilnega posrednika, med katerimi so denimo družbe, ki izdajajo plačilne in debetne kartice. Podatki teh podjetij so lahko za evropske davčne organe koristno orodje za nadzor obveznosti v zvezi z davkom na dodano vrednost (DDV) ter čezmejne prodaje blaga in storitev. Tako bi lahko ugotovili, kateri evropski in neevropski spletni prodajalci ne upoštevajo zahtev o plačilu davka.

Predlog, ki ga je Evropska komisija pred dnevi predstavila v Bruslju, predvideva, da bi morali ponudniki plačilnih storitev državam članicam vsako četrtletje sporočati določene informacije, kar bi službam za boj proti goljufijam v državah članicah omogočilo izmenjavo in analizo podatkov o čezmejnih plačilih.

Tako bi lahko ugotovili, kateri spletni trgovci iz EU in izven nje ne upoštevajo zahtev glede plačila DDV. Podobni predpisi, ki v nekaterih članicah EU in zunaj unije že veljajo, so že prinesli konkretne rezultate v boju proti goljufijam v spletnih trgovinah, so pojasnili pri komisiji.

Predlagane ukrepe, ki so jih pripravili v intenzivnih pogovorih s podjetji in davčnimi organi, bo zdaj Evropska komisija posredovala državam članicam in Evropskemu parlamentu v razmislek. Z januarjem 2021 bodo sicer že začela veljati nekatera nova pravila glede DDV, in sicer bodo morali upravljalci velikih spletnih trgovin poskrbeti za to, da bo od blaga podjetij iz tretjih držav, ki se prek teh trgovin prodaja potrošnikom v EU, obračunan davek.