c S
Na licitaciji ponovno pričakujejo najboljšo hlodovino 17.12.2018 07:40 Slovenj Gradec, 16. decembra (STA) - Lastniki gozdov, ki želijo sodelovati na 13. licitaciji vrednejšega lesa, še imajo čas, da v svojem gozdu najdejo in posekajo drevo, za katerega lahko dosežejo dobro ceno. Najbolj zaželene drevesne vrste so hrast, macesen, javor, oreh, kakovostna smreka in sadne vrste. Lani je najvišjo ceno, skoraj 18.000 evrov, dosegel hlod gorskega javorja.

Priprave na 13. licitacijo vrednejšega lesa, ki bo potekala v poslovni coni Ozare v Slovenj Gradcu, so v polnem teku. Dovoz hlodovine bo potekal od 3. do 18. januarja, kupci pa si bodo lahko hlode ogledali in zanje oddali ponudbe v času od 26. januarja do 4. februarja, ko bodo organizatorji tudi odprli prispele ponudbe. Dan odprtih vrat ob zaključku licitacije, ko bodo rezultate predstavili javnosti, bo 13. februarja.

Licitacijo, ki se je pokazala kot ena najuspešnejših v širšem mednarodnem prostoru, organizirajo Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije.

Zadnja licitacija, ki se je zaključila februarja letos, je bila rekordna v več pogledih, med drugim po količini zbranih hlodov, po doseženih cenah za kubični meter in za cel hlod, prav tako po številu lastnikov, ki so ponudili hlode, in številu kupcev, ki so oddali ponudbe. Organizatorji so zbrali 3094 hlodov, najvišje cene pa je že po tradiciji dosegal gorski javor rebraš.

Lastnik najdražjega hloda z avstrijske Koroške je od nemškega kupca za hlod gorskega javorja dobil skoraj 18.000 evrov. Lastnik s Tolminskega pa je s hlodom gorskega javorja dosegel najvišjo ceno po kubičnem metru, in sicer rekordnih 11.833 evrov za kubični meter oz. 14.935 evrov za cel hlod. Po ocenah organizatorjev se je lani na licitaciji obrnilo za okoli milijon evrov denarja.

Organizatorji 13. licitacije vrednejšega lesa vse lastnike, ki želijo sodelovati na licitaciji, obveščajo, naj ustrezno očiščeno in izmerjeno hlodovino pripravijo ob kamionski cesti. Na prevzemnem listu morajo biti navedeni podatki o lastniku, količini in številki vsakega posameznega hloda.

Lastniki lahko pripišejo tudi najnižjo ceno, za katero so pripravljeni prodati posamezen hlod. O doseženih cenah bodo obveščeni praviloma pet dni po odpiranju ponudb, plačilo pa bodo prejeli osem dni po odvozu z mesta licitacije.