c S
Programski svet RTVS danes o pobudi za razrešitev Kadunca 17.12.2018 07:48 Ljubljana, 17. decembra (STA) - Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo na današnji seji obravnaval pobudo nadzornega sveta zavoda za predčasno razrešitev generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca. Nadzorniki mu med drugim očitajo, da jih je prepozno seznanil s sodelovanjem njegovega sina z enim izmed filmskih podjetij, ki sodelujejo z radiotelevizijo.

Nadzorniki RTVS, ki jih vodi Andrej Grah Whatmough, generalnemu direktorju Kaduncu očitajo tudi nezakonito zaposlovanje, saj je po njihovih ugotovitvah sklepal pogodbe o zaposlitvi svojih najožjih sodelavcev brez vsaj interne javne objave prostega delovnega mesta oziroma jih je sklepal mimo določil internih aktov.

Kadunc je prepričan, da očitki nadzornikov "niso dovolj težki". V odzivu je vendarle priznal nekatere nepravilnosti, a je dodal, da jih vodstvo radiotelevizije že odpravlja. Obenem je nadzornikom očital vrsto nepravilnosti pri njihovem delu. Omenil je tudi možnost sprožitve pravnih postopkov za zaščito svojega položaja.

Po ugotovitvah Komisije za preprečevanje korupcije pa je prijava nadzornega sveta RTVS zoper Kadunca, ker naj bi se vmešaval v razpis za neodvisne filmske producente in tako vplival v korist produkcijske hiše Arsemedia, premalo utemeljena, da bi sprožili postopek. Vzrok za prijavo je bilo domnevno vmešavanje v razpis decembra lani.

Končna odločitev o Kadunčevi usodi je tako v rokah programskega sveta. Za razrešitev generalnega direktorja RTVS je enako kot za njegovo imenovanje potrebnih najmanj 15 glasov v 29-članskem svetu.