c S
V Ravne Systems ustavili stavkovne aktivnosti, v Metalu in Zip centru ne 14.12.2018 13:07 Ravne na Koroškem, 14. decembra (STA) - Potem ko je Skei Koroška v treh družbah skupine Sij 29. novembra izvedel opozorilno stavko, je z vodstvom družbe Ravne Systems dosegel dogovor o višjih plačah in ustavil stavkovne aktivnosti. Ni pa jih ustavil v Metalu in Zip centru. Če z vodstvoma teh družb do 20. decembra ne bo zbližal stališč, Skei napoveduje začetek priprav na generalno stavko.

"V Ravne Systems smo dosegli kompromisni dogovor. Podjetje je pristalo na to, da se najnižje osnovne plače izenačijo z minimalno plačo, torej z novo višino minimalne plače, in da bomo postopno v naslednjem letu šli v dvig tudi ostalih plač," je za STA dejal predsednik koroške regijske organizacije Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) Vili Novak.

Sindikat je dogovor z vodstvom družbe, ki ima 552 zaposlenih, že podpisal, zato so v tem podjetju iz skupine Slovenska industrija jekla (Sij) zaenkrat ustavil vse stavkovne aktivnosti glede napovedi generalne stavke.

V invalidskem podjetju Zip center, ki ima 122 zaposlenih, po Novakovih besedah niso dosegli dogovora. Vodstvo je po njegovih besedah pristalo samo na zvišanje najnižjih osnovnih plač do minimalne plače, za ostale zahteve pa "ali ni možnosti ali pa ni zanimanja". Skei je sicer za to podjetje zahteval, da se najnižje osnovne bruto plače takoj izenačijo z minimalno plačo oz. da se izplača dodatek za produktivnost v višini 120 evrov bruto do uveljavitve novega plačnega sistema.

V Metalu Ravne, ki zaposluje 1085 delavcev, pa vodstvo podjetja po Novakovih besedah vse povezuje z novim plačnim sistemom, ki naj bi v veljavo stopil 1. julija 2019. "To je za sindikat nesprejemljivo," je poudaril Novak in spomnil, da zahtevajo, da delavci, ki so vezani na kolektivno pogodbo, do uveljavitve novega plačnega sistema prejemajo 120 evrov bruto za produktivnost.

"Do 20. decembra imajo v teh dveh družbah čas, da se nekako približajo našim zahtevam. Če ne, se bomo takrat odločili, kako naprej," je dejal Novak in spomnil na sprejeta stališča na zborih delavcev ob nedavni dveurni opozorilni stavki. To je, da če ne bodo izpolnjene zahteve, bodo organizirali generalno stavko, ki bo lahko tudi večdnevna.

V skupini Sij so za STA pojasnili, da so se po podanih stavkovnih zahtevah v Metalu večkrat sestali s predstavniki obeh reprezentativnih sindikatov. Vodstvo jim je v podpis ponudilo dogovor, v katerem so opredelili predlagane rešitve glede na zahteve, in sicer, da v družbi postavijo nov plačni sistem, nadgradijo sistem variabilnega mesečnega nagrajevanja delovne uspešnosti, ustrezno dopolnijo podjetniško kolektivno pogodbo in v decembru izvedejo redno letno napredovanje zaposlenih.

Kot so pojasnili v Siju, se je sindikat Neodvisnost KNSS strinjal s predlogi in pristopil k podpisu dogovora, medtem ko se sindikat Skei z navedenimi rešitvami kot celoto ni strinjal.

Bodo pa zaposleni v vseh treh ravenskih družbah skupine Sij prejeli božičnico, ki pa je v družbah Metal in Ravne Systems nižja kot lani. V Metalu Ravne bodo zaposleni prejeli 500 evrov bruto, lani so prejeli 700 evrov bruto, zaposleni v Ravne Systems pa bodo letos prejeli 400 evrov bruto, lani pa so po podatkih sindikata 500 evrov bruto.

"Izplačilo nagrade v teh dveh družbah je uprava skupine Sij odobrila kljub nedoseganju gospodarskega načrta, zaradi česar izplačilo nagrade sicer ne pripada," pa so v zvezi s tem navedli v Siju.

V družbi Zip center bodo zaposleni prejeli 480 evrov bruto božičnice.