c S
Kitajska bo odpravila dodatne carine na ameriška vozila 14.12.2018 13:06 Peking, 14. decembra (STA) - Kitajska bo z novim letom odpravila dodatne carine na vozila iz ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Odprava dodatnih carin je posledica pogovorov med kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

V letošnjem letu je Kitajska v odgovor na ameriške ukrepe uvedla dodatne 25-odstotne carine na avtomobile iz ZDA. Iz pristojnega kitajskega ministrstva so danes sporočili, da so bili v sprejetje takšnega ukrepa primorani in so ga sprejeli kot obrambni ukrep pred ameriško protekcionistično politiko.

"Suspendiranje carin je konkreten ukrep, ki sta ga dogovorila predsednika držav," so dodali. Ob tem so zapisali, da upajo na nadaljevanje pogovorov med državama, želijo pa si, da bi ti tekli v smeri ukinitve vseh dodatnih carin.

ZDA so letos uvedle dodatne carine na okoli 250 milijard dolarjev kitajskega uvoza v ZDA, Kitajska pa je s povračilnim ukrepom uvedla dodatne carine na okoli 110 milijard dolarjev ameriškega uvoza.