c S
Stopnja prostih delovnih mest v območju evra pri 2,1 odstotka 14.12.2018 11:50 Ljubljana, 14. decembra (STA) - Povprečna stopnja prostih delovnih mest, ki odraža razmerje med prostimi in vsemi delovnimi mesti, je v tretjem letošnjem četrtletju v območju evra znašala 2,1 odstotka. Še nekoliko višja kot četrtletje pred tem, pri 2,2 odstotka, je bila povprečna stopnja prostih delovnih mest v EU, je danes sporočil evropski statistični urad Eurostat.

V medletni primerjavi se je stopnja prostih delovnih mest v evrskem območju zvišala za 1,9 odstotka, v EU pa za dva odstotka.

Med državami članicami, za katere so bili na voljo podatki, so največjo stopnjo prostih delovnih mest zabeležili na Češkem (5,9 odstotka), v Belgiji (3,6 odstotka), Nemčiji, na Nizozemskem in v Avstriji (po 3 odstotke), najnižjo stopnjo pa v Grčiji (0,6 odstotka), Španiji (0,8 odstotka) in Bolgariji (0,9 odstotka).

Slovenija se je v tretjem četrtletju uvrstila nekje na sredino - stopnja prostih delovnih mest je namreč znašala 2,6 odstotka.

V primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem se je stopnja prostih delovnih mest povečala v 20 članicah, nespremenjena je bila v Belgiji, na Irskem, v Španiji in Italiji, padla pa je v Estoniji (za 0,4 odstotne točke) in Litvi (za 0,1 odstotne točke). Stopnja prostih delovnih mest se je najbolj povečala na Češkem (za 1,8 odstotne točke), Cipru (za 0,7 odstotne točke), Finskem (za 0,6 odstotne točke), v Latviji in na Nizozemskem (za 0,5 odstotne točke).