c S
Rast gospodarske dejavnosti v območju evra decembra najpočasnejša v štirih letih 14.12.2018 11:27 London, 14. decembra (STA) - Rast gospodarske dejavnosti v območju evra je bila decembra najpočasnejša v štirih letih. Vrednost indeksa nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga za območje evra izračunava britanska analitska hiša Markit, je namreč decembra upadla z 52,7 na 51,3 točke, kar je najnižja vrednost v 49 mesecih. Opazen je bil predvsem padec dejavnosti v Franciji.

Na rast gospodarske aktivnosti so med drugim negativno vplivali protesti v Franciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Franciji je kazalnik upadel s 54,2 na 49,3 točke. Vrednosti pod 50 točk predstavljajo padec gospodarske dejavnosti, vrednosti nad to mejo pa rast.

"V podjetjih vlada zaskrbljenost glede globalnih ekonomskih obetov in političnih odnosov, negativno vplivajo tudi težave z brexitom," je v sporočilu za javnost zapisal glavni ekonomist pri IHS Markitu Chris Williamson.

Po njegovih ocenah lahko v območju evra v zadnjem četrtletju pričakujemo približno 0,3-odstotno gospodarsko rast. V območju evra je bila sicer rast novih delovnih mest najpočasnejša v dveh letih in pol, zastalo je tudi ustanavljanje novih podjetij.