c S
Vrh EU cilja na dogovor o večletnem proračunu prihodnjo jesen 14.12.2018 07:38 Bruselj, 13. decembra (STA) - Voditelji članic EU so se danes v Bruslju po sploh prvi vsebinski razpravi o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2021-2027 zavzeli za to, da politični dogovor o tem dosežejo jeseni prihodnje leto. Za Slovenijo, ki se že ves čas zavzema za čimprejšnji dogovor, je po neuradnih navedbah pomembno, da se ta doseže še leta 2019.

Evropska komisija je za obdobje 2021-2027 maja predlagala proračun v vrednosti 1,11 bruto nacionalnega dohodka (BND) unije, ki naj bi omogočil ambiciozen nov začetek EU brez Britanije. Sedanji večletni proračun znaša približno odstotek BND.

Predlog predvideva znatne reze v dveh tradicionalnih evropskih politikah - kmetijstvu in koheziji - ter krepitev sredstev za soočanje z migracijskimi in varnostnimi izzivi.

Evropska komisija poziva k dogovoru do evropskih volitev, tudi Nemčija in Slovenija sta se zavzemali za to, čeprav je bil ta scenarij od začetka nerealističen. Zdaj so voditelji zastavili cilj, da se politični dogovor doseže prihodnjo jesen.

Slovenijo zelo skrbijo predlagani rezi sredstev za kohezijsko politiko in razvoj podeželja. Sicer pa se že vseskozi zavzema za čimprejšnji dogovor, saj bi ji ta zagotovil več kohezijskih sredstev.

Če bo politični dogovor dosežen v prihodnjem letu, se bodo po neuradnih informacijah pri izračunavanju kohezijskih sredstev uporabili statistični podatki za obdobje 2014-2016, sicer pa za obdobje 2015-2017, kar zaradi večje razvitosti poslabša izračun za Slovenijo.

Problem poznega dogovora je tudi v tem, da lahko zmanjka časa za pripravo vseh izvedbenih aktov, kar pomeni, da kmetje, raziskovalci in drugi upravičenci do evropskih sredstev ne bodo pravočasno dobili pričakovanega denarja.

Nekaterim članicam pa bi lahko po neuradnih navedbah pozen dogovor ustrezal, na primer neto plačnicam ali Poljski in Madžarski v povezavi s predvideno povezavo med kohezijskimi sredstvi in spoštovanjem vladavine prava, saj si v primeru iskanja kompromisa pod časovnim pritiskom obetajo izid, ki bi bil zanje ugodnejši.