c S
Vse več evropskih podjetij uporablja storitve v oblaku 13.12.2018 12:35 Bruselj, 13. decembra (STA) - Uporaba storitev računalništva v oblaku se je v zadnjih letih skokovito povečala. Kot kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat, v letu 2018 uporablja storitve v oblaku že 26 odstotkov podjetij v EU, ki zaposlujejo najmanj deset delavcev. Leta 2014 je bil ta delež pri 19 odstotkih in leta 2016 pri 21 odstotkih.

Podatki Eurostata kažejo, da velika podjetja uporabljajo storitve v oblaku veliko bolj pogosto kot pa manjša podjetja. Med podjetji z 250 ali več zaposlenimi je namreč ta delež 56-odstoten, medtem ko je v podjetjih z deset do 49 zaposlenimi 23-odstoten.

V zadnjih štirih letih (med letoma 2014 in 2018) je največjo rast uporabe storitev v oblaku prav tako opaziti v velikih podjetjih (+21 odstotne točke), medtem ko se je v srednje velikih podjetjih povečala za 12 odstotnih točk, v majhnih pa za šest odstotnih točk.

Pri uporabi storitev v oblaku je med državami članicami EU opaziti zelo velike razlike. Na Finskem, Švedskem in Danskem uporablja te storitve več kot polovica podjetij, namreč med 56 in 65 odstotkov. Nasprotno se za takšno shranjevanje podatkov odloča največ deset odstotkov podjetij v Bolgariji in Romuniji.

Slovenija se pri tej statistiki uvršča v zlato sredino med državami članicami s 26-odstotnim deležem podjetij, ki uporabljajo storitve v oblaku.

V letu 2018 uporabljajo evropska podjetja oblačne storitve predvsem za elektronsko pošto (69 odstotkov podjetij, ki uporabljajo storitve v oblaku), sledi shranjevanje podatkov v elektronski obliki v oblaku (68 odstotkov), manj pogosto pa podjetja kupujejo pomnilni prostor v oblaku za delovanje svojega lastne programske opreme (23 odstotkov).