c S
Slovenija lani pod povprečjem EU pri potrošnji in BDP na prebivalca 13.12.2018 11:32 Luxembourg, 13. decembra (STA) - Dejanska individualna potrošnja na prebivalca se je lani po državah članicah EU gibala od 54 odstotkov do 132 odstotkov povprečja osemindvajseterice. Velike razlike so bile tudi pri BDP na prebivalca, ki se je gibal od 49 odstotkov do 253 odstotkov povprečja. Slovenija je bila po obeh kazalnikih podpovprečna.

Dejanska individualna potrošnja na prebivalca - kazalnik materialne blaginje gospodinjstev - izražena v standardih kupne moči je bila v 10 članicah EU nad povprečjem unije.

Najvišjo raven v EU je beležil Luksemburg, 32 odstotkov nad povprečjem. Druga je bila Nemčija, kjer je bila kupna moč 22 odstotkov nad povprečjem, sledile pa so Avstrija, Danska, Velika Britanija, Belgija, Finska, Francija, Nizozemska in Švedska, je sporočil evropski statistični urad Eurostat.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je 13 držav članic zabeležilo dejansko individualno potrošnjo med evropskim povprečjem in 30 odstotkov pod povprečjem. Slovenija je bila v skupini, kjer so zabeležili med 20 in 30 odstotkov nižjo kupno moč od evropskega povprečja. Družbo so ji delale Malta, Grčija, Poljska, Slovaška in Estonija.

Nižje na lestvici, od 30 do 40 odstotkov pod povprečjem, so bile Latvija, Romunija, Hrvaška in Madžarska. Bolgarija je bila več kot 40 odstotkov pod povprečjem.

Velike razlike se kažejo tudi pri bruto domačem proizvodu (BDP) na prebivalca, ki je kazalec gospodarske aktivnosti. Leta 2017 se je BDP na prebivalca, izražen v standardnih kupne moči, gibal med 49 odstotki evropskega povprečja za Bolgarijo in 253 odstotki v Luksemburgu. BDP na prebivalca v Sloveniji je dosegel 85 odstotkov evropskega povprečja.