c S
Italija proračunski primanjkljaj pripravljena znižati na 2,04 odstotka BDP 13.12.2018 10:17 Bruselj, 13. decembra (STA) - Italijanski premier Giuseppe Conte je Evropski komisiji predstavil nov predlog proračuna za prihodnje leto, v katerem je Rim znižal predviden proračunski primanjkljaj na 2,04 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je dejal, da gre za korak v pravo smer, a s predlogom še ni zadovoljen.

Conte je po sredinem srečanju s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem pojasnil, da so z dodatnimi viri financiranja našli več manevrskega prostora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija je prvotni italijanski proračun namreč zavrnila, ker je ta določal, da bo proračunski primanjkljaj prihodnje leto predstavljal 2,4 odstotka BDP, potem ko je prejšnja italijanska vlada predvidela primanjkljaj v višini 0,8 odstotka BDP.

Kot Conteja povzema AFP, so z dodatnimi finančnimi viri predlagan primanjkljaj lahko znižali z 2,4 na 2,04 odstotka. "Te finančne vire bomo tudi uporabili v pogajanju s komisijo," je dodal.

Do novega predloga prihaja po tem, ko je Bruselj Italijo opozoril, da tudi znižanje predvidenega primanjkljaj na 2,2 odstotka BDP ne bi bilo zadostno, da bi se v Rimu izognili sankcijam.

Evropski komisar Moscovici je danes pojasnil, da predlog še ne zadostuje kriterijem, da bi si Rim zagotovil zeleno luč komisije. "Gre za korak v pravo smer, a še vedno nismo povsem tam," komisarja povzema AFP.