c S
Komisija DZ želi dodatna pojasnila o predlogu za imenovanje Dietnerjeve v nadzorni svet SDH 13.12.2018 09:39 Ljubljana, 13. decembra (STA) - Mandatno-volilna komisija DZ je danes prekinila obravnavo vladnega predloga, da se v nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) imenuje predsednico uprave Pokojninske družbe A Karmen Dietner. Poslanci so podprli sklep, da naj vlada dopolni predlog za njeno imenovanje z dodatnimi pojasnili o izboru.

Po predlogu vlade bi Dietnerjeva zapolnila mesto, ki je bilo izpraznjeno po odhodu sedanjega ministra za finance Andreja Bertonclja iz nadzornega sveta SDH. Kot je danes pojasnil državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja, ima kandidatka ustrezne strokovne kompetence, s katerimi bi dopolnila znanje preostalih članov nadzornega sveta.

Poslanec Marko Pogačnik (SDS) je spomnil, da so v ožji izbor za to mesto prišli trije kandidati, iz vladnega predloga pa po njegovih besedah ni razvidno, zakaj so se odločili za Dietnerjevo.

"Ključni kriteriji, ki jih je minister upošteval, so bili strokovna znanja kandidatov in pa njihova kompatibilnost z znanji že obstoječih članov nadzornega sveta, saj je v zakonu navedeno, da se morajo člani dopolnjevati s kompetencami. Kandidatka ima kompetence s področja financ, korporativnega upravljanja in upravljanja premoženja in je bila zato med tremi kandidati izbrana kot najustreznejša," je pojasnil Dragonja. Imena preostalih kandidatov pa Pogačniku ni mogel razkriti zaradi varovanja podatkov.

Anja Bah Žibert (SDS) je imela pomisleke, ali je bila kandidatka predlagana, ker vlada druge izbire pravzaprav ni imela, njen poslanski kolega Jože Tanko (SDS) pa je ocenil, da ni nobenega razloga za hitenje z obravnavo predloga. "To opisano kompatibilnost lahko razumemo tudi kot politično kompatibilnost. Če gre za političen izbor, potem naj tako tudi piše," je navedel.

Mandatno-volilna komisija je nato podprla njegov proceduralni predlog, da naj vlada v takih primerih podrobneje pojasni predloge za imenovanje, zapletlo pa se je pri vprašanju, ali naj bo to navodilo za prihodnje primere ali naj že pri obravnavanem predlogu počakajo na pojasnila vlade.

Matjaž Han (SD) in Igor Zorčič (SMC) sta vztrajala, da sta mislila, da so poslanci glasovali o sklepu, ki se nanaša na bodoče kadrovske zadeve in ne na obravnavano. Obravnavo te točke so nato prekinili in jo bodo nadaljevali na eni prihodnjih sej.