c S
Klampferjeva pričakuje podporo predlogu novele zakona o minimalni plači 13.12.2018 09:27 Ljubljana, 13. decembra (STA) - Ministrica za delo Ksenija Klampfer je pred današnjo obravnavo predloga novele zakona o minimalni plači v DZ poudarila, da je treba to področje nujno urediti. Kot je dejala v izjavi za medije, Slovenija beleži eno višjih gospodarskih rasti in prav je, da to občutijo tudi delavci. Predlog novele bo po njenih ocenah dobil ustrezno podporo.

Kot je dejala Klampferjeva, je treba področje minimalne plače po mnenju ministrstva nujno urediti, da bodo vsi delavci prejemali pravično plačilo, ki jim bo omogočilo dostojno življenje. "Vsak delavec mora prejemati takšno plačilo, ki mu omogoča dostojno življenje brez socialnih transferjev," je poudarila. Približno 6000 zaposlenih je namreč po njenih besedah prejemnikov socialnih transferjev, kar se ji zdi nedopustno.

Izpostavila je, da si je ves čas prizadevala, da bi "o tako pomembnem vprašanju, kot je minimalna plača", stekel socialni dialog. Veseli jo, da je na Ekonomsko-socialnem svetu vendarle stekla vsebinska razprava o tej temi.

"Slovenija je socialna država in eden od stebrov socialne države je gotovo socialni dialog. Vsa pomembna vprašanja je treba obravnavati v socialnem dialogu, ki prinaša socialni mir ter gospodarski in socialni razvoj Slovenije," je poudarila.

Ob tem je zavrnila očitke delodajalcev, da bo dvig minimalne plače podrl plačna razmerja. Kot je poudarila, Slovenija beleži eno višjih gospodarskih rasti, zato je prav, da to občutijo tudi delavci.

DZ bo danes opravil drugo branje predloga novele zakona o minimalni plači, po katerem se bo minimalna plača s sedanjih okoli 638 evrov neto prihodnje leto zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto. Predlog poleg tega ureja tudi časovnico izločitve dodatkov iz minimalne plače in formulo za njen izračun. V Levici, kjer so predlog pripravili, si želijo uveljavitve novele zakona že s 1. januarjem.

Odbor DZ za delo je v ponedeljek sprejel dopolnili koalicijskih strank k predlogu. Prvo predvideva izločitev dodatkov iz minimalne plače šele s 1. januarjem 2020 in ne že s 1. januarjem 2019, kot predvideva prvotni predlog. Z drugim dopolnilom so predvideli spremembo formule za izračun plače, in sicer tako, da bi bila omejena tako navzgor kot navzdol oz. najmanj 20 in največ 40 odstotkov nad preračunanimi minimalnimi življenjskimi stroški.