c S
Vasle korak bližje položaju guvernerja Banke Slovenije 13.12.2018 08:43 Ljubljana, 13. decembra (STA) - Mandatno-volilna komisija predlaga DZ, naj na predlog predsednika države Boruta Pahorja imenuje Boštjana Vasleta na mesto guvernerja Banke Slovenije. Člani komisije o predlogu niso razpravljali - podprlo ga je devet poslancev, dva sta bila proti. Na sicer tajnem glasovanju DZ bo Vasle za imenovanje potreboval najmanj 46 poslanskih glasov.

Generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač je spomnila, da je bil Vasle dolgoletni direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) in na tem mestu sodeloval pri vseh ključnih izzivih, ki so bili v zadnjih letih pred Slovenijo.

S tem je pridobil celovit pogled in razumevanje delovanja slovenske ekonomije, prav tako je pridobil ugled neodvisnega strokovnjaka z integriteto. Predsednik Pahor po njenih besedah verjame, da bo Vasle zaupano mu funkcijo opravljal strokovno, skrbno in učinkovito ter da bo pri svojih odločitvah neodvisen.

Banka Slovenije je brez guvernerja od konca aprila, ko je na drugo delovno mesto odšel Boštjan Jazbec. V vmesnem času jo vodi Primož Dolenc, ki mu v prvem izbornem krogu za mesto guvernerja ni uspelo dobiti potrebnih 46 glasov podpore poslancev. Če bo Vasle v DZ dobil podporo, bo postal peti guverner slovenske centralne banke.

Vasle se je na javni predstavitvi, ki jo je pripravil predsednik države, zavzel za delovanje banke kot odprte institucije. "Vedno sem podpiral odprtost in sodelovanje, moja kandidatura temelji tudi na tej zavezi," je povedal Vasle. Razmere na bančnem trgu je označil za razmeroma dobre, saj so banke v drugačnih kondiciji kot pred krizo - kapitalske ustreznosti so primernejše, obseg nedonosnih posojil manjši, banke bolje obvladujejo tveganja. Zavzel se je tudi zavzel za dokončanje bančne unije.