c S
Predstavniki zelenjavne verige z ministrico o problemih v sektorju 13.12.2018 07:21 Ljubljana, 12. decembra (STA) - Predstavniki zelenjavne verige so danes ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandri Pivec predstavili problematiko sektorja. Zakonodaja po njihovem mnenju otežuje razvoj, povezovanje in onemogoča vstop v shemo Izbrana kakovost Slovenije, poleg tega pa se na trgu pojavlja zelenjava, ki ni pod nadzorom.

Zakonodaja po pojasnilih odbora zelenjavne verige med drugim onemogoča vstop sektorja v shemo Izbrana kakovost Slovenije. "Veljavni zakon, ki ureja vstop v shemo, je daleč od tega, kar bi tržni pridelovalci zelenjave s tem dosegli. Z neurejenim stanjem se povzroča velika škoda sektorju, tržnim pridelovalcem zelenjave in ponudnikom zelenjave," so poudarili v gradivu za sestanek z ministrico.

Kot so navedli, je bila stopnja samooskrbe z zelenjavo lani 39-odstotna. Vrednostno so bili uvožena sveža zelenjava ter izdelki iz zelenjave in sadja lani vredna 386,33 milijona evrov, izvoz pa 68,45 milijona evrov.

Ob tem so opozorili, da v Sloveniji veliko fizičnih oseb in kmetijskih gospodarstev prideluje zelenjavo brez vpisa v register, na trg pa jo dajejo. Tako pride na trg hrana, ki ni pod nadzorom uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

To bi reševali z vzpostavitvijo registra tržnih pridelovalcev zelenjave. V državi namreč po njihovih pojasnilih nimamo evidence pridelovalcev zelenjave, ki bi omogočala pregled nad pridelavo zelenjave in ustrezno bazo za plačilo prispevka za izvedbo programa promocije.

Tako bi bilo treba dopolniti veljaven zakon o kmetijstvu v smislu zahteve, da so vse površine z več kot 0,1 hektara zelenjadnic vpisane v register pridelave zelenjadnic. Vsi, ki tržijo, morajo biti vpisani v register, ne glede na način obdavčitve in so pod nadzorom kontrole varne hrane, so še poudarili v zelenjavni verigi.

Predstavniki ministrstva so pojasnili, da se evidenca pridelovalcev zelenjave in površin s pridelavo zelenjave vodi na podlagi zbirnih vlog, in sicer v registru kmetijskih gospodarstev in to v obsegu, ki je potreben za kontrolo t. i. zelene komponente in proizvodno vezanih plačil za zelenjavo.

"Za potrebe izvajanja zakona o promociji se načrtuje, da se podatki v registru kmetijskih gospodarstev nadgradijo tako, da se vključi tudi vrtnine kot naknadni posevek, pridelavo vrtnin v rastlinjakih in dopolni šifrant vrtnin tako, da se uskladi s predlogom KGZS, ter razširi nabor zavezancev za oddajo zbirne vloge na vse pridelovalce, ki so vključeni v sheme kakovosti, torej tudi tiste, ki se bodo vključili v shemo Izbrana kakovost," so poudarili na ministrstvu.

Ministrica je glede pobiranja prispevka za promocijo pridelovalce pozvala, naj se predlog za spremembo zakona uskladi znotraj Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) in nato pisni predlog pošlje v obravnavo ministrstvu.

Na sestanku so se tudi dogovorili, da KGZS pošlje usklajene pisne predloge glede označevanje porekla živil, izjem za pridelovalce majhnih količin, pogojev za podpore iz javnih razpisov programa za razvoj podeželja za podpore investicijam v rastlinjake in podpore delovanju organizacijam in skupinam pridelovalcev. Ti predlogi bodo na mizi na januarskem sestanku.

V zelenjavni verigi so predstavniki KGZS, Zadružne zveze Slovenije, gospodarsko interesnega združenja slovenska zelenjava, zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ter trgovca Mercator in Tuš.