c S
Evropske borze z rastjo; navzgor tudi evro in nafta 13.12.2018 07:21 London/Frankfurt/Pariz, 12. decembra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes zvišali. Med vlagatelji po poročanju tujih agencij odmevajo pozitivni signali, povezani s trgovinskimi pogajanji med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma. V primerjavi z dolarjem se je okrepil tudi evro, prav tako se je podražila nafta.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so trgi pozdravili novico, da je kanadsko sodišče glavni finančni direktorici kitajskega podjetja Huawei Meng Wanzhou odobrilo izpustitev iz pripora po plačilu varščine do konca odločanja o morebitni izročitvi ZDA, kjer ji grozi do 30 let zapora.

Primer finančni trgi pozorno spremljajo tudi v luči pogajanj dveh največjih svetovnih gospodarstev glede trgovinske politike. Kot poročanje časnika Wall Street Journal povzema AFP, naj bi Kitajska pripravljala nov gospodarski program, ki bi v skladu z željami ameriškega predsednika Donalda Trumpa tujim podjetjem omogočil večji dostop do kitajskega trga.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 1,72 odstotka. V Londonu je FTSE 100 pridobil 1,08 odstotka in v Parizu CAC 40 2,15 odstotka. V Frankfurtu se je DAX povzpel 1,38 odstotka nad gladino.

V Zürichu se je SMI oblikoval 1,68 odstotka nad torkovo zaključno vrednostjo, v Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 1,91-odstotno rast, dunajski ATX pa je trgovanje sklenil 1,82 odstotka nad izhodiščem.

Vlagatelji so dobro razpoloženi tudi čez lužo, kjer je bil industrijski indeks Dow Jones približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,45 odstotka višje kot v torek. Širši indeks S&P 500 je pridobil 1,44 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 2,10 odstotka.

Tečaj evra se je nekoliko okrepil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1365 dolarja, kar je 0,39 odstotka nad izhodiščem. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1346 dolarja, potem ko ga je v torek pri 1,1379 dolarja.

Nafta se danes draži. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena januarja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 52,20 dolarja, kar je 55 centov več kot v torek. V Londonu so se februarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 78 centov na 60,98 dolarja.