c S
DZ na izredni seji o proračunu, minimalni plači in izbrisanih 13.12.2018 09:36 Ljubljana, 13. decembra (STA) - Pred petkovim začetkom redne decembrske seje se bo DZ danes sestal na izredni seji, na dnevnem redu pa ima predloge treh zakonov, s sprejemom katerih se mudi. Med njimi je predlog novele zakona o minimalni plači, ko so jo ob podpori koalicijskih poslanskih skupin pripravili v stranki Levica.

DZ bo danes opravil drugo branje predloga novele zakona o minimalni plači, po katerem se bo minimalna plača s sedanjih okoli 638 evrov neto prihodnje leto zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto. Predlog poleg tega ureja tudi časovnico izločitve dodatkov iz minimalne plače ter formulo za njen izračun. Predlagatelji si želijo uveljavitve novele zakona že s 1. januarjem.

Istega dne naj bi začela veljati tudi novela zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2018 in 2019, saj bo le tako lahko prihodnje leto nemoteno steklo izvrševanje proračuna. Spremembe so potrebne, ker je država letos sprejela nekatere dodatne obveznosti, denimo z občinami dogovorjeno zvišanje povprečnine, poleg redne tudi izredno uskladitev pokojnin v jeseni ter vzpostavitev novega proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij.

Kmalu po novem letu bo DZ v obravnavo prejel tudi predlog rebalansa državnega proračuna za leto 2019. Glede tega je vlada že zvišala zgornjo mejo dovoljenih odhodkov za približno 460 milijonov evrov, namesto primanjkljaja pa po novem načrtuje presežek v višini 0,3 odstotka BDP. Ali so ti načrti skladni s fiskalnimi pravili, bodo danes na novinarski konferenci povedali člani fiskalnega sveta.

Danes bo v DZ stekla tudi parlamentarna obravnava predloga novele zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva. V skladu z odločbo ustavnega sodišča je vlada v njej predvidela, da odškodnine, ki jih izbrisani terjajo v sodnih postopkih, ne bi bile več omejene, bi pa bile omejene zamudne obresti. Zakon mora biti uveljavljen najpozneje do 14. januarja, sicer bodo sodišča nadaljevala s prekinjenimi postopki, v katerih izbrisani terjajo povračilo škode zaradi izbrisa iz registra stalnega prebivalstva.