c S
V Premogovniku Velenje se bo do konca leta upokojilo vsaj 51 delavcev 12.12.2018 15:36 Velenje, 12. decembra (STA) - V Premogovniku Velenje se je za upokojitev ob koncu tekočega leta pod pogoji, ki jih je ponudilo podjetje, od 120 zaposlenih odločilo 51 delavcev. Številka še ni dokončna, saj podjetje od nekaterih zaposlenih še pričakuje odgovore. Pogovori z zaposlenimi o upokojevanju še potekajo, so danes za STA povedali v premogovniku.

Dejali so tudi, da bodo vsi delavci, ki se bodo upokojili, prejeli odpravnino, kot dodatno ugodnost pa še tri bruto plače.

Uprava Premogovnika Velenje se je konec novembra odločila za racionalizacijo poslovanja, ki je posledica izgube, ta naj bi letos po ocenah znašala 4,2 milijona evrov. Kot so takrat napovedali, bodo delo organizirali tako, da bo produktivnost višja in posledično strošek dela nižji. Ukrepe pa bodo izvedli na različnih področjih, ne samo na stroških dela, ki jih morajo znižati vsaj za 10 odstotkov.

To lahko dosežejo z različnimi ukrepi oz. kombinacijami ukrepov, med katerimi sta predvsem reorganizacija poslovnih procesov in zmanjšanje števila zaposlenih.

Poudarili so tudi, da bodo začeli z mehkimi metodami, med katerimi je tudi predlog za upokojitev tistih zaposlenih, ki že izpolnjujejo pogoje. Nadomeščanje odhodov delavcev z novimi zaposlitvami bo zagotovljeno na delovnih mestih, kjer je to potrebno, predvsem v jami.

Po podatkih premogovnika, ki je imel konec novembra 1232 zaposlenih, je namreč strošek dela na zaposlenega, ki bi se že moral upokojiti in mu je bilo v ta namen vseskozi plačano dodatno pokojninsko zavarovanje, od 20 pa tudi do 27 odstotkov višji od plače zaposlenega, ki bi ga zaposlili na novo.

Pojasnili so tudi, da so nepredvideni dogodki, številni zastoji in neizdelane proge letos povzročili dodaten izpad proizvodnje. Zmanjkal jim bo mesec dni proizvodnje, kar ob proizvodnji 300.000 ton premoga predstavlja skoraj 9,5 milijona evrov manj prihodkov.

Med ukrepe v okviru stroška storitev in materiala pa sodi dogovor o ureditvi statusa rudnika v obdobju po letu 2021, ko poteče koncesijska pogodba o urejanju gospodarske pravice za izkoriščanje mineralne surovine, in zagotavljanju sredstev za njegovo zapiranje.