c S
Evropski parlament podprl prostotrgovinski dogovor med EU in Japonsko 12.12.2018 13:39 Ljubljana, 12. decembra (STA) - Evropski parlament je danes v Strasbourgu potrdil sporazuma o prosti trgovini in strateškem partnerstvu med EU in Japonsko. Gre za največji bilateralni dogovor, ki jih je doslej sklenila unija - sporazum o gospodarskem partnerstvu ustvarja trgovinsko območje s 635 milijoni ljudi, vredno skoraj tretjino svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP).

Prostotrgovinski sporazum bo odpravil veliko večino dajatev v višini milijarde evrov. Evropskim podjetjem, ki svoje izdelke izvažajo na Japonsko, bo olajšal poslovanje, strateško partnerstvo pa bo omogočilo krepitev odnosov in sodelovanja med EU in Japonsko na številnih področjih, kot na primer na področju zunanje politike, varnosti in podnebnih sprememb.

Poročevalec Evropskega parlamenta za sporazum o strateškem partnerstvu, evropski poslanec iz Slovenije Lojze Peterle (EPP/NSi), je za STA poudaril, da oba dogovora "nimata primerjave v dosedanjih sporazumih tako po obsegu kot po ambicijah in predvidenem učinku".

Omogočila bosta gospodarsko sodelovanje in rast ter skupne odgovore na izzive tako na globalni kot regionalni ravni. "Dejstvo, da smo prvič v nekem sporazumu določili 50 področij strateškega sodelovanja, govori o tej ambiciji," poudarja Peterle. Gre za vprašanja miru, klimatskih sprememb, boja proti terorizmu, kriminalu na internetu, pa tudi zdravja, ki je prvič zapisano kot zadeva strateškega sodelovanja.

Oba sporazuma bosta pozitivno vplivala na slovensko gospodarstvo, saj bosta olajšala in pocenila trgovsko izmenjavo, poudarja evropski poslanec in dodaja, da trenutno preko 200 podjetij izvaža na Japonsko, gre pa predvsem za mala in srednja podjetja.

Dogovor med EU in Japonsko, podpisan julija v Tokiu, je pomemben signal, ki v času naraščajočega protekcionizma in nepredvidljive trgovinske politike predsednika ZDA Donalda Trumpa izraža podporo odprti in pošteni trgovini, temelječi na mednarodnih pravilih in vrednotah, pa je v Strasbourgu poudaril poročevalec za trgovinski sporazum Pedro Silva Pereira (S&D).

Evropska podjetja na Japonsko vsako leto izvozijo za 58 milijard evrov dobrin in za 28 milijard evrov storitev, trgovinski sporazum bo z odpravo obstoječih ovir izvoz še povečal. Sporazum bo odpravil 90 odstotkov obstoječih tarif, ki jih podjetja plačujejo ob izvozu na Japonsko, s čimer bodo evropska podjetja privarčevala približno milijardo evrov letno. Prav tako bo Japonska več kot 200 evropskim kmetijskim proizvodom priznala poseben, zaščiten status.

Medtem ko bo trgovinski sporazum po današnji potrditvi v Evropskem parlamentu predvidoma začel veljati februarja, pa morajo sporazum o strateškem partnerstvu ratificirati še parlamenti v državah članicah.