c S
Dosežen dogovor o krepitvi vloge Acerja 12.12.2018 12:38 Bruselj, 12. decembra (STA) - Svet EU in Evropski parlament sta dosegla načelni dogovor o krepitvi vloge evropske Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer), ki ima sedež v Ljubljani. Dogovor je pomemben korak pri prehodu na čisti in varen energetski sistem v Evropi, so ocenili na Evropski komisiji, kjer pozdravljajo dosežen politični dogovor.

Uredba, ki jo morata Svet EU in Evropski parlament še potrdili, bo spremenila pristojnosti agencije, da bo ta lahko kos novim izzivom v sektorju električne energije, na primer v okviru okrepljenega regionalnega sodelovanja.

"Z današnjim dogovorom je skupno potrjenih že šest od osmih zakonodajnih predlogov iz svežnja čista energija za vse Evropejce iz leta 2016, med katerimi so predlog o upravljanju energetske unije, revidirana direktiva o energetski učinkovitosti, revidirana direktiva o energiji iz obnovljivih virov, direktiva o energetski učinkovitosti stavb ter uredba o pripravljenosti na tveganja," so zapisali v Bruslju.

Evropski komisar za podnebne ukrepe in energijo Miguel Arias Canete je ocenil, da gre za pomemben dosežek na poti do varnih energetskih sistemov. "S tem smo na pravi poti do oblikovanja energetske unije," je dejal.

Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev, ki je agencija EU, je bila ustanovljena v okviru tretjega energetskega svežnja za nadaljnji napredek pri vzpostavitvi notranjega trga z električno energijo in zemeljskim plinom. Uradno je začela delovati marca 2011, kot neodvisna evropska struktura pa spodbuja sodelovanje med evropskimi energetskimi regulatorji, skrbi za povezovanje trgov in uskladitev regulativnih okvirov znotraj ciljev energetske politike EU.