c S
Lastnik Zare povečal prihodke in dobiček 12.12.2018 13:16 Madrid, 12. decembra (STA) - Španski tekstilni velikan Inditex, ki ima med drugim v lasti verigo modnih trgovin Zara, je v prvih devetih mesecih tekočega poslovnega leta, od februarja do oktobra, ob 18,4 milijarde evrov prihodkov ustvaril 2,4 milijarde evrov čistega dobička. Prihodki so bili na letni ravni za tri odstotke višji, dobiček pa za štiri.

Rast prihodkov je sicer zadušil negativni vpliv menjalnih tečajev. Ob neupoštevanju tega je bila rast prihodkov od prodaje v devetmesečju na letni ravni sedemodstotna. Poslovanje, ki je sicer v skladu s pričakovanji, ob koncu leta kroji toplo vreme.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v podjetju, med drugim znanem po blagovnih znamkah Massimo Dutti, Pull&Bear, Bershka in Oysho, je bil september v Evropi izredno topel, kar je zadušilo začetek prodaje jesensko-zimske kolekcije. Novembra se je ta kolekcija prodajala dobro.

Inditex, ki je prejšnji mesec uvedel spletno trgovino za Zaro na 106 novih trgih, več kot polovico oblačil proizvede v tovarnah, blizu glavnih trgov - v Španiji, na Portugalskem, v Severni Afriki in Vzhodni Evropi. Poslovni model tako omogoča, da oblačila v trgovine pridejo hitreje kot pri konkurentih, ki prednost daje stroškovno ugodni proizvodnji na Kitajskem.