c S
Še en inštitut znižal napoved nemške rasti 12.12.2018 12:57 Berlin, 12. decembra (STA) - Spričo mračnega svetovnega gospodarstva je zdaj tudi Nemški inštitut za ekonomska raziskovanja (DIW) znižal napoved rasti obsega bruto domačega proizvoda Nemčije. Vendar pa je nevarnost recesije zelo majhna, je v Berlinu dejal glavni ekonomist pri DIW Claus Michelsen. Pod črto je nemško gospodarstvo še vedno v razmeroma dobrem položaju.

DIW je znižal napoved gospodarske rasti za leto 2018 za 0,3 odstotne točke na 1,5 odstotka, za prihodnje leto pa za 0,1 odstotne točke na 1,6 odstotka. Pred časom je svojo napoved znižal tudi "svet modrecev" oz. vladnih svetovalcev na področju gospodarstva.

V letošnjem tretjem četrtletju se je bruto domači proizvod Nemčije zmanjšal prvič v zadnjih treh letih in pol. Vzrok za to so bile predvsem posledice težav avtomobilske industrije pri potrjevanju novih evropskih standardov glede izpušnih plinov in porabe avtomobilov. Prišlo je namreč do izpada proizvodnje, ki pa naj bi ga vsaj deloma nadomestili pozimi.

Nemško gospodarstvo ima za seboj dolgo obdobje rasti. Na inštitutu DIW so poudarili, da se bo trend navzgor nadaljeval, čeprav na šibkejši ravni. Gradbeništvo cveti, položaj na trgu dela je stabilen. To je v delavnicah delavcev vse bolj opaziti. "Plače rastejo tudi po prilagoditvi za stopnjo inflacije, po ocenah za več kot en odstotek na leto. Koristi od tega ima zasebna potrošnja," je dejal analitik pri DIW Simon Junker.

Še vedno pa po oceni DIW obstaja negotovost zaradi nejasnega izstopa Velike Britanije iz EU, kot tudi zaradi trgovinskih sporov, denimo med ZDA in Kitajsko. To je povzročilo upočasnitev rasti svetovnega gospodarstva.