c S
Španija načrtuje zvišanje minimalne plače za 22 odstotkov 12.12.2018 11:34 Madrid, 12. decembra (STA) - Predsednik španske vlade Pedro Sanchez je danes napovedal, da bo njegov kabinet prihodnji teden odobril 22-odstotno zvišanje minimalne plače z letom 2019 na 1050 evrov. Zvišanje, "največje po letu 1977", bo vlada potrdila na seji v Barceloni 21. decembra, je povedal v parlamentu.

Ta ukrep je predviden tudi v osnutku proračunskega načrta za leto 2019, za katerega manjšinska vlada Sanchezove socialistične stranke ni dobila potrditve v parlamentu, zato bo zdaj sprejet z odlokom.

Napoved iz Španije prihaja le nekaj dni po tem, ko je francoski predsednik Emmanuel Macron v odzivu na nasilne proteste t.i. rumenih jopičev, ki že več tednov pretresajo državo, napovedal zvišanje minimalne plače za 100 evrov z naslednjim letom, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po več letih letih varčevalne politike, ki jo je Španija uvedla kot odziv na finančno krizo v letu 2008, se zdaj vlada v Madridu sooča z vse večjimi pritiski, naj omili stroge ukrepe, še posebej za najslabše plačane.