c S
Francija bi lahko krajši čas kršila evropska proračunska pravila 12.12.2018 11:15 Pariz, 12. decembra (STA) - Zaradi ogromne škode, ki so jo povzročili protesti t.i. rumenih jopičev, bi Francija, če bo to treba, po mnenju evropskega komisarja za finančne in gospodarske zadeve Pierra Moscovicija lahko za kratek čas prekršila evropska proračunska pravila.

"Če se sklicujete na pravila, vidite, da lahko kršitev te omejitve (glede javnofinančnega primanjkljaja) predvidimo na omejen, začasen in izreden način," je za časnik Le Parisien povedal Moscovici.

Kršitev pravila glede zgornje meje primanjkljaja, določene pri treh odstotkih BDP, se ne sme nadaljevati dve zaporedni leti in v posameznem letu ne sme preseči 3,5 odstotka, je dodal Moscovici, nekdanji francoski minister za finance.

Po več tednih nasilnih protestov rumenih jopičev proti zviševanju davkov in padanju življenjskega standarda je francoski predsednik Emmanuel Macron v ponedeljek napovedal vrsto ukrepov, ocenjenih na skupaj 11 milijard evrov. Moscovici je za časnik izrazil prepričanje, da so ukrepi "nepogrešljivi" za odziv na dogajanje v Franciji, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Macron je med drugim napovedal popuščanje na področju sociale, med drugim naj v prihodnje od nadur ne bi bilo treba plačevati davkov in socialnih prispevkov. Poleg tega naj bi se z letom 2019 minimalna plača zvišala za 100 evrov. Delodajalci pa naj bi, če jim finančni položaj to dopuščal, svojim zaposlenim izplačali letne nagrade. Stopiti namerava tudi nasproti upokojencem pri spornem zvišanju socialnih prispevkov.

Francoska vlada je za letos predvidela proračunski primanjkljaj v višini 2,6 odstotka BDP in v letu 2019 v višini 2,8 odstotka BDP, a ekonomisti menijo, da bi ga lahko dodatna poraba prihodnje leto potisnila do treh oz. 3,5 odstotka BDP. Prav tako bi se lahko skupni dolg države prvič povzpel nad 100 odstotkov BDP, kar je precej nad 60-odstotno zgornjo mejo, ki velja v območju evra.

Macron je že večkrat ponovil, da želi reformirati in okrepiti območje evra, ter članice pozval, naj spoštujejo pravila.