c S
Potencialnim kupcem Vinaga poziv k zvišanju ponudb 12.12.2018 10:00 Maribor, 12. decembra (STA) - Stečajni upravitelj propadlega mariborskega vinarja Vinaga Simon Prelogar bo na predlog ločitvenega upnika - Raiffeisen banke - vseh šest ponudnikov, ki so oddali svoje ponudbe za odkup Vinagovega premoženja, pozval k njihovemu zvišanju.

Kot je Prelogar pojasnil za STA, so tako za zdaj še vedno v igri vsi ponudniki, med katerimi so samo trije oddali ponudbe za celoten kompleks. Na morebitne višje ponudbe bo čakal do 3. januarja, dan zatem pa bo prispele ponudbe odpiral in se skupaj z banko odločil, kako naprej. Ponudnike bo tudi pozval k plačilu varščine, da tako izkažejo resnost svojih namenov.

Med šestimi ponudbami, ki so jih odpirali prejšnji teden, je ena prispela iz tujine, sicer pa se ob omenjenih treh dva ponudnika zanimata samo za proizvodni del premoženja, torej novo klet v Košakih ter Vinagove vinograde v Košakih, Jarenini in Svečini, en ponudnik pa je oddal ponudbo za staro klet v središču mesta.

Prelogar je sicer prejšnji teden dejal, da bo najprej skušal prodati poslovno celoto, po njegovih besedah pa so bile vse tri prejete ponudbe zelo konkurenčne. Dodal je, da bo s tokratnim poskusom prodaje zagotovo storjen vsaj korak naprej. Če namreč ločitveni upnik ne bo sprejel nobene ponudbe, namerava stečajni upravitelj staro klet v središču mesta izročiti njemu, sam pa bo nato poiskal kupca, ki ga zanima nakup ostalega premoženja.

Po pisanju časnika Večer prejšnji teden naj bi bile ponujene kupnine za nakup poslovne celote po neuradnih informacijah precej blizu, a so vse bistveno nižje od 1,96 milijona evrov, ki jo je na lanski dražbi ponudil ameriški poslovnež James Lukežič. Ta je takrat celo že podpisal pogodbo, a pozneje ni poravnal kupnine. Z njim še vedno teče sodni postopek, saj zahteva vračilo 180.000 evrov vplačane varščine.