c S
Novomeški TPV do posla z Volvom in 100 novih delovnih mest 12.12.2018 09:50 Novo mesto, 12. decembra (STA) - Novomeški TPV je po sklenitvi enega največjih poslov v slovenski avtomobilski industriji z nemškim BMW te dni posel sklenil še s proizvajalcem vozil Volvo Cars. Z njim TPV okrepljeno stopa na področje električnih vozil, skupini pa bo v prihodnjih nekaj letih prinesel več kot 100 novih delovnih mest, so povedali v TPV.

Iz podjetja so sporočili, da novi posel obsega "razvoj in proizvodnjo strukturnih sklopov podvozja in karoserije s funkcijo podpore in zaščite električnega pogona".

TPV bo s tem poslom postal eden ključnih dobaviteljev švedskega proizvajalca v kitajski lasti na področju elektrifikacije avtomobilov, "ob tem pa odločneje prodira tudi na segment aluminijastih izdelkov, kjer bo uvajal vrsto novih, najnaprednejših tehnologij", so dodali.

Kot menijo v TPV, so novo pridobljeni projekti izid sistematičnega pristopa k razvoju trga in bodo posledično okrepili njihov tržni položaj. Predstavljajo velik potencial za razvoj skupine TPV na svetovnih trgih in hkrati za širitev proizvodnih zmogljivosti v Sloveniji, saj načrtujejo več kot 100 novih zaposlitev. Načrtuje tudi večjo zasnovanost v smeri pametnih tovarn.

Predsednik poslovodstva TPV Marko Gorjup je tekoče leto po obsegu pridobljenih poslov označil za rekordno. "S krepitvijo zaupanja in pridobivanjem tako pomembnih poslov pri vodilnih premijskih proizvajalcih vozil, kot sta med drugim BMW in Volvo Cars, krepimo našo pozicijo kot ključni razvojni dobavitelj v avtomobilski industriji," je dejal.

"Strateško sodelovanje z Volvo Cars predstavlja izjemno velik potencial za povečevanje obsega poslovanja na vseh ključnih svetovnih trgih, na katerih se pojavlja TPV," je pristavil in povzel, da gre za potrditev strategije globalizacije skupine z načrtovanim prodorom v ZDA in na Kitajsko.

Gre za drugi veliki letošnji uspeh novomeške skupine. Bavarski BMW jih je namreč spomladi v močni mednarodni konkurenci izbral za ekskluzivnega dobavitelja za strukturni sklop podvozja. Zagon proizvodnje načrtujejo v nekaj letih.

Iz TPV so sporočili, da bodo tehnološko najnaprednejši izdelek, ki ključno vpliva na vozno dinamiko, kot del BMW platforme vgradili več kot šest milijonov vozil.

Skupina TPV z nekaj več kot 1200 zaposlenimi je sicer lani ustvarila 153 milijonov evrov prihodka in pri teh dosegla skoraj 10-odstotno rast. V skupini, ki stavi na avtomatizacijo, robotizacijo in posledično razbremenitev težje proizvodnje, so za naložbe lani odšteli približno 10 milijonov evrov, v letnem povprečju pa zanje namenijo sedem do osem milijonov evrov.

TPV, ki se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja kot razvojni dobavitelj avtomobilske industrije, največ proda na Švedskem, v ZDA, Nemčiji in Veliki Britaniji, poleg Evrope in ZDA med svoje glavne trge prišteva še Južno Afriko in Kitajsko.

Kot svoje glavne kupce so navedli večje sistemske dobavitelje na segmentih podvozij, karoserij in sedežnih sklopov, kot so Brose, Benteler, Faurecia, Mahle in drugi. Med proizvajalci vozil pa poleg BMW in Volva še Daimler, Renault, Rolls Royce, Jaguar, Volkswagen in druge.

Skupino poleg novomeške matične družbe sestavljajo še hčerinska podjetja - TPV Šumadija, TPV Avto in TPV Prikolice.