c S
Zaradi poskusa oškodovanja EU z nakupom stare opreme pogojne kazni za tri podjetnike 12.12.2018 07:09 Nova Gorica, 11. decembra (STA) - Na novogoriškem okrožnem sodišču so danes izrekli kazni trem podjetjem in njihovim lastnikom zaradi poskusa oškodovanja državnega proračuna in EU, goljufije in ponarejanja listin. Podjetniki Rok Uršič, Januš Butinar in Miloš Strle so bili po priznanju krivde obsojeni na pogojne kazni, ker so z evropskimi sredstvi kupili staro opremo.

Vsi trije bodo morali po odločitvi sodnice Darinke Kogoj plačati tudi stranske denarne kazni - Uršič ob triletni pogojni kazni 18.000 evrov, Butinar ob prav tako triletni pogojni kazni 5000 evrov, Strle pa ob enoletni pogojni kazni skoraj 4500 evrov denarne kazni. Plačati pa bodo morali tudi stroške celotnega sodnega postopka.

Podjetje Roka Uršiča Instrumentation Technologies bo moralo v dveh letih plačati 85.000 evrov kazni, podjetje Butinar 50.000 evrov, Strletovo podjetje AMG plus pa 30.000 evrov. Sodnica je sicer pri izreku kazni sledila predlogu državnega tožilstva, ki je kazni že predvidelo v sporazumu.

Sodnica je pred današnjim izrekom kazni opravila tudi narok za Miloša Strleta in podjetje AMG plus, ki sta bila iz opravičljivih razlogov odsotna na novembrskem naroku. Tudi ta obtožena sta z državnim tožilstvom sklenila sporazum o priznanju kazni.

Novogoriški kriminalisti so podjetje Instrumentation Technologies ovadili zaradi goljufije na škodo EU, ker naj bi v okviru projekta, ki so ga financirali tudi z denarjem evropskih strukturnih skladov, kupili staro opremo, čeprav je bil denar namenjen za novejšo opremo. Revizorji so leta 2011 ob pregledu v podjetju ugotovili, da je oprema že precej obrabljena.

Po tej ugotovitvi revizije je podjetje Instrumentation Technologies takoj vrnilo pridobljena evropska in državna sredstva skupaj s pripadajočimi obrestmi.

Dogajanje v podjetju so začeli preiskovati na podlagi obvestila urada za nadzor proračuna. V dalj časa trajajoči preiskavi so med drugim ugotovili, da je osumljeni pri naložbi, ki so jo financirali tudi z denarjem strukturnih skladov EU, slovenski proračun oškodoval za 660.000 evrov.