c S
Koalicija različno o uresničitvi ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva 12.12.2018 07:26 Ljubljana, 11. decembra (STA) - V koaliciji večinoma ocenjujejo, da je napoved ustavne obtožbe zoper premierja Marjana Šarca zaradi nepripravljenosti uresničitve ustavne odločbe o financiranju zasebnega šolstva prezgodnja. V LMŠ napovedujejo razpravo o predlogu novele Zofvi, s katero bi SDS odločbo uresničila. V SMC pa poudarjajo, da je treba odločbe ustavnega sodišča spoštovati.

V SDS so v ponedeljek potrdili, da z NSi in SNS pripravljajo predlog ustavne obtožbe zoper Šarca. Sprva naj bi imeli namero, da predlog vložijo že danes, vendar se je NSi odločila, da bo s podpisi pod predlog počakala na odločitev koalicije glede predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki jo je v DZ vložila SDS. To bo na decembrski redni seji.

Vlada je sicer ocenila, da novela zakona ni primerna, v kabinetu premierja Marjana Šarca pa danes napovedi predloga ustavne obtožbe še ne komentirajo.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je sicer v izjavi novinarjem danes napovedal, da bodo glede podpore predlogu novele zakona v koaliciji opravili razpravo. "Od opozicije pa bi pričakoval - če želi, da gre nek zakon čez parlamentarni postopek -, da preden grozi z ustavno obtožbo, pride do koalicije ali vsaj do LMŠ, potrka na vrata in prične dialog o tem, ali je zakon primeren ali ne," je kritičen Golubovič.

Na vprašanje, ali nameravajo in kako bodo uresničili ustavno odločbo, je odgovoril z besedami, da ta vlada deluje slabe tri mesece. "Imeli smo veliko izzivov. Kaj se bo zgodilo v prihodnjih šestih mesecih, bomo še videli in verjamem, da bo tudi ta točka prišla na dnevni red koalicije," je pojasnil. Zdaj koalicija po njegovih navedbah vse sile usmerja v rebalans državnega proračuna, saj "brez slednjega ne zasebne ne javne šole nimajo denarja".

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je v izjavi ocenil, da je opoziciji zmanjkalo idej. Spomnil je, da je bila v minulem mandatu zaradi te vsebine že interpelirana ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič. Ustavna obtožba zoper Šarca se mu zdi ta trenutek prezgodnja in "premočna", z njo bodo po njegovem mnenju ta institut razvrednotili. "Se pa kot socialni demokrat ne bi dal ustrahovati SDS, NSi in SNS na to temo," je dodal.

Na vprašanje, ali se zavzema za uresničitev ustavne odločbe glede zasebnega šolstva, je spomnil, kako je prišlo do tega. Ustavno sodišče je po njegovem mnenju na isto temo dalo dvakrat različno stališče, po mnenju SD pa se zadeva ne more rešiti tako, kot to predlaga SDS. V SD so namreč za javno šolstvo. "Ne gre le za 300.000 evrov, ampak tudi za simbolno dejanje," je priznal Han. Ponovnega poskusa za spremembo ustave glede te vsebine ne želi napovedovati, saj se ob zdajšnjem razmerju strank v DZ ne nadeja uspeha.

V SMC medtem zastopajo stališče, da je treba ustavno odločbo spoštovati. To je vlada Mira Cerarja tudi zasledovala v svojem predlogu novele zakona, a ga DZ ni sprejel, so danes spomnili za STA.

Poslanec DeSUS Jurij Lep je ocenil, da je ustavna obtožba legitimna. Čeprav je do tega predloga še veliko pogojev, pa bo po njegovem prepričanju predlog zakona, ki ga je vložila SDS, zavrnjen in bo vložen predlog ustavne obtožbe.

Spomnil je na poskuse DeSUS v minulem mandatu, da bi pri uresničitvi ustavne odločbe našli kompromis, a se to ni zgodilo. Sicer tudi sam meni, da je treba ustavno odločbo izpolniti. "Vsekakor ima koalicija željo, da gremo zopet nasproti," je zagotovil Lep, a spomnil, da vlada dela okoli 100 dni in ima veliko dela, zato sam ne more napovedati, kdaj bodo to obravnavali.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je spomnil, da so takšnim rešitvam, kot so v predlogu novele zakona SDS, že v minulem mandatu večkrat nasprotovali. Bili so celo sopodpisniki pobude za spremembo ustave na tem področju, ki jo bodo po navedbah Vatovca ponovno naslovili na koalicijo. Želijo torej, da ne razmišljajo o spremembi zakona, s katerim bi uresničili ustavno odločbo, pač pa o spremembi ustave ter ureditvi tega področja na način, da bi se iz državnega proračuna financirale zgolj šole, ki jih ustanovi država.

Ustavna obtožba pa je po mnenju Vatovca premočno orožje, da bi lahko "sploh resno jemali takšen korak".

V minulem mandatu je bilo več predlogov in dopolnil v zakonodajnem postopku, kako uresničiti ustavno odločbo glede financiranja zasebnega šolstva, a so vsi poskusi propadli. Vzporedno pa je propadel tudi postopek za spremembo ustave glede te vsebine.

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je danes ocenil, da je odločitev o uresničevanju odločbe ustavnega sodišča glede financiranja šolstva politična odločitev in bo morala koalicija o tem spregovoriti na enem od prihodnjih srečanj.