c S
Blejski filmski festival zaradi domnevnih poslovnih goljufij na sodišču 12.12.2018 07:25 Bled, 11. decembra (STA) - Na kranjskem okrožnem sodišču je danes potekal predobravnavni narok za kaznivi dejanji poslovne goljufije, ki ju tožilstvo očita organizatorjema nekdanjega Blejskega filmskega festivala Marku Gajiću in Danijel Utješanoviću. Gajić je krivdo zanikal, Utješanović pa naj bi se o njej izjasnil v četrtek. Sojenje bo steklo predvidoma februarja.

Gajić in Utješanović sta se pred petimi leti lotila projekta Blejskega filmskega festivala, k sodelovanju pri festivalu, katerega posebnost je bila njegova ekološka nota, pa sta pritegnila Radeta Šerbedžijo in Branka Đurića, ki je junija 2014 na Bled privabil tudi nekaj poznanih hollywoodskih obrazov. Ambiciozno zastavljen festival sicer svojih ciljev v prvem letu ni uspel doseči, finančni izgubi in razpokam v organizaciji pa so sledili spori glede blagovne znamke.

Za prvo izvedbo Blejskega filmskega festivala naj bi ostalo tudi več neporavnanih računov do dobaviteljev in izvajalcev, tožilstvo pa je na podlagi opravljene policijske preiskave zoper Gajića in Utješanovića vložilo obtožnico, v kateri jima očita dve kaznivi dejanji poslovne goljufije v škodo samostojnemu podjetniku Miranu Starmanu in Luki Fojkarju.

Višine domnevnega oškodovanja oziroma neporavnanih računov festivala do obeh oškodovancev tožilstvo pred začetkom glavne obravnave ne razkriva, naj pa ne bi šlo za velike zneske.

Kot pravi kazenski zakonik, se, kdor pri opravljanju gospodarske dejavnosti pri sklenitvi ali izvajanju pogodbe ali posla preslepi drugega s prikazovanjem, da bodo obveznosti izpolnjene, zaradi neizpolnitve obveznosti pa si pridobi premoženjsko korist ali nastane za stranko ali koga drugega premoženjska škoda, kaznuje z zaporom do petih let.

Dokazni postopek bo predvidoma stekel februarja. Gajić, ki je na sodišču pojasnil, da je brez zaposlitve in brez premoženja, je namreč krivdo za očitana kazniva dejanja danes že zanikal, v četrtek pa naj bi se na ločenem predobravnavnem naroku o krivdi izjasnil še Utješanović.

Na sojenju naj bi zaslišali več prič, ki so sodelovale pri festivalu, med njimi tudi nekdanjo miss Slovenije Iris Mulej. Priče naj bi med drugim spregovorile o entuziastičnem odnosu obtoženih do filmskega festivala in razkrile, kaj se je dogajalo v zakulisju, nesoglasja med partnerji festivala, podrobnosti o odpovedi pogodb in zakaj je zmanjkalo sredstev.

Kljub vsem sporom in težavam sta Gajić in Utješanović junija 2015 uspela izpeljati še drugo izdajo festivala, katerega častni pokrovitelj je bil tudi takrat predsednik republike Borut Pahor. Festival se je namreč še bolj kot prvi osredotočil na temo vode in ohranjanje vodnih virov.

To je postala tudi rdeča nit naslednika filmskega festivala, in sicer Blejskega vodnega festivala, ki v organizaciji bratov Maria in Marka Gajića povezuje različne angažirane organizacije, strokovnjake, aktiviste, filmske ustvarjalce, gospodarstvo, politiko in šole ter želi v javnosti vzbuditi večje zanimanje za vodo in skrb za okolje.