c S
Na kratko iz gospodarstva 12.12.2018 07:25 Ljubljana, 11. decembra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je danes obiskala Biotehniški center Naklo. Po obisku je izrazila navdušenje, da ima Slovenija tako napreden šolski center za izobraževanje mladih, ki se zanimajo tudi za poklic kmeta. "Izobraževanje mladih je temelj za razvoj uspešnega in konkurenčnega kmetijstva, usmerjenega v prihodnost ter v tehnološko in inovativno posodobitev. Šolski center Naklo, kot tudi drugi taki centri, ima pri tem zelo veliko vlogo in poslanstvo, zato si vsi zaslužijo primerno mesto, podporo in spoštovanje," je, kot so sporočili z ministrstva, poudarila Pivčeva. Ministrica se je ločeno danes v Ljubljani srečala z vodstvom Lovske zveze Slovenije, kjer se je seznanila z delovanjem zveze in aktualnim temam na področju lovstva.

Holdinška družba Istrabenz je v časniku Finance objavila vabilo k oddaji zavezujočih ponudb za nakup treh nepremičnin. Predmet prodaje so pisarniški prostori na Ferrarski 5 v Kopru v izmeri 602 kvadratna metra, za katere izhodiščna oglaševana cena znaša 820.000 evrov, in pisarniški prostori na Ferrarski 7 v Kopru v izmeri 2165 kvadratnih metrov, za katere izhodiščna oglaševana cena znaša 2,31 milijona evrov. Predmet prodaje je tudi 5763 kvadratnih metrov veliko stavbno zemljišče za stanovanjsko gradnjo v Kolombanu po izhodiščni oglaševani ceni 345.780 evrov. Nepremičnine so trenutno obremenjene s hipotekami. Postopek zbiranja ponudb vodi nepremičninska družba Remax.

Javna agencija Spirit Slovenija in Slovenski podjetniški sklad sta v ponedeljek v okviru projekta Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj izbrala in nagradila 10 najbolj perspektivnih dijaških podjetniških idej. Nagrade so prejele Ola nogavice, nogavice s spominsko peno; Pihskalo, nastavek za posebno glasbilo; FOGcheck, naprava za prepoznavanje megle; Digitalne informativne tablice za evidenco prisotnosti dijakov; Heijus, edinstveni jabolčni sok, Lactocheck - LGS, aplikacija za preverjanje glutena in laktoze; Noutbuk, posebni personalizirani šolski zvezki, Plamen, eko nagrobna sveča; SmartGLASS, senzor za prepoznavanje količine napitka v kozarcu ter WiC papir, personalizirani toaletni papir, so sporočili iz Spirita.

Ljubljanska borza je naredila izredno revizijo sestave in računskih parametrov indeksa SBI TOP ter določila faktorje prilagoditve uteži indeksa. Od srede dalje bodo v indeks vključene delnice NLB z oznako NLBR.