c S
Klampferjeva zagotovila upoštevanje varuhovih opozoril 12.12.2018 07:31 Ljubljana, 11. decembra (STA) - Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je po pogovoru z ministrico za delo Ksenijo Klampfer, ki jo je danes sprejela na obisk, izrazila zadovoljstvo, da bo inšpektorat za delo dobil deset novih delovnih mest inšpektorja. Klampferjeva je zagotovila, da bodo tudi optimizirali delovne procese ne inšpektoratu, tako da bo čim bolj učinkovit.

Poleg sprememb na inšpektoratu je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer napovedala tudi, da bodo skušali delavce z osveščanjem opolnomočiti, tako da bodo poznali svoje pravice.

Varuhinja je v izjavi za novinarje po pogovoru izrazila zadovoljstvo, da se bo število prostih mest v posebnih socialnovarstvenih zavodih povečalo. Ministrica je namreč zagotovila, da bo še letos odprtih dodatnih 12 mest, v začetku leta 2019 pa še dodatnih deset.

Ob vprašanju pomanjkanja prostora v domovih za starejše pa je ministrica v izjavi spomnila na lanskoletni javni razpis za podelitev koncesij za institucionalno varstvo za več kot 900 mest, ki bodo delno na voljo leta 2019 in delno leta 2020. Prošenj za sprejem v domove, kjer je trenutno 18.300 postelj, je 7000. Vendar pa na ministrstvu ob tem ocenjujejo, da se jih na takojšnji sprejem nanaša približno deset odstotkov. Številni namreč oddajo vlogo na zalogo ali pa oddajo več vlog.

Varuhinja je izpostavila tudi nujnost sprejetja zakona o dolgotrajni oskrbi. "Ta zakon sicer pripravlja ministrstvo za zdravje, a bo ministrstvo za delo proaktivno sodelovalo z njim," je zagotovila Klampferjeva.

V povezavi z opozorilom varuhinje glede nedavnih zamud pri izdajanju odločb na centrih za socialno delo je ministrica spomnila, da so oktobra uvedli dodaten dan za izplačilo državnih štipendij. "Nedopustno bi bilo, da bi morali upravičenci čakati na izplačilo do novembra," je poudarila.

Vloge iz ljubljanskega centra, kjer je zaradi reorganizacije centrov, uvedene s 1. oktobrom, še vedno nekaj zaostanka, pa bodo pomagali reševati tudi manjši centri, je zagotovila.

Na ministrstvu bodo zaostanke pri reševanju pritožb na drugi stopnji zmanjšali s pomočjo dodatnega kadra. Poleg tega bodo v prihodnjih dneh znova namestili števec, ki bo javnosti sporočal, koliko vlog so že rešili in koliko jih še morajo, je zagotovila.

Problematike prekarnosti, ki jo vidi kot nekaj "sprevrženega", se želijo na ministrstvu lotiti na celosten način. Medresorska delovna skupina je že ustanovljena, pripravili pa bodo tudi strategijo boja proti prekarnosti in zatem akcijske ukrepe, je napovedala.

Na opozorila staršev, da so otroci v času stavk učiteljev prikrajšani za izobraževanje, je dejala, da je zastareli zakon o stavki nujno spremeniti. Po njenih besedah je treba zagotoviti, da zaradi stavke ne pride do kršenja pravic.

Z varuhinjo se je strinjala tudi glede nujnosti oblikovanja skupne invalidske komisije, medtem ko zdaj delujeta dve - ena za pokojninsko in druga za zdravstveno področje.

Ob koncu je zagotovila, da si bodo prizadevali za uresničitev vseh obljub, tako da bodo kmalu vidni tudi rezultati.