c S
Po ukinitvi NIOSB prihodnost otroške srčne kirurgije v samostojni enoti v UKC Ljubljana 12.12.2018 07:25 Ljubljana, 11. decembra (STA) - Minister za zdravje Samo Fakin je danes naznanil ukinitev NIOSB. Program obravnave otrok s srčnimi boleznimi bo kot samostojna organizacijska enota v prihodnje deloval v UKC Ljubljana. V. d. direktorja NIOSB Brane Dobnikar tako odločitev obžaluje, starši otrok pa pozdravljajo zagotovilo o vzpostavitvi neodvisnega strokovnega nadzora nad programom.

Fakin bo vladi predlagal ukinitev Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), kot je pojasnil danes, bo ta proces trajal nekaj mesecev. "V UKC so mi zagotovili, da je program optimalno organiziran, pridobivajo mlajše strokovnjake vseh kategorij in specializante," je dejal.

Opozoril pa je, da bo Slovenija še naprej odvisna od tujih strokovnjakov, saj je obravnava 100 otrok letno premalo za zagotavljanje kakovostne obravnave otrok s srčnimi boleznimi, kar je kritično s stališča organiziranosti. Zato tudi iščejo možnost za vzpostavitev centra za obravnavo otrok s srčnimi boleznimi na ravni regije.

"Včeraj smo obiskali Hrvaško, kjer smo se z njihovim ministrom za zdravje in vodstvi kliničnih centrov dogovorili, da se takoj po novoletnih počitnicah pogovorimo. Oni imajo 200 otrok, mi 100. Če priključimo še BiH, lahko skupaj naredimo kritičen center s 400 do 600 obravnavanimi otroki letno in usposobimo tako ekipo, kot jih imajo običajno v svetu, ko imajo dovolj kritične mase bolnikov," je pojasnil Fakin.

Po besedah prvega moža Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleša Šabedra bodo že prihodnji teden svetu zavoda predlagali ustanovitev nove samostojne organizacijske enote znotraj UKC Ljubljana za zdravljenje otrok s srčnimi boleznimi, ki bo povezala otroško kardiologijo, kardiokirurgijo in intenzivno enoto. "Verjamem, da smo postavili stabilen program, ki ga lahko nadgradimo v dobro delujoč program. Zdaj deluje še z najetimi strokovnjaki iz sosednjih držav, a verjamemo, da se mu bodo pridružili tudi mlajši strokovnjaki. Tudi odnosi v programu so boljši, stabilni," je še povedal.

Dobnikar obžaluje Fakinovo odločitev, saj še vedno verjame v program otroške kardiologije in kardiokirurgije, ki sta ga pripravila predsednik in član sveta NIOSB, Igor Gregorič in Andrej Robida. Ta sta v minulih dneh sicer odstopila. Po Dobnikarjevih navedbah na današnjem sestanku na "ni bilo veliko govora o razlogih za ukinitev inštituta, ampak je minister predvsem poslušal navedbe UKC, ki zatrjuje, da skuša program ponovno postaviti na noge".

Dobnikar tudi ni želel ocenjevati uspešnosti UKC pri ponovni vzpostavitvi programa, saj ni zdravnik oziroma strokovnjak na področju otroške kardiologije in kardiokirurgije. "Po vsebinski plati inštitut ni več potreben, do njegove formalne ukinitve pa bo treba izpeljati nekaj povsem tehničnih opravil," je dejal Dobnikar in še napovedal, da bo kot v. d. direktorja NIOSB pri tem tudi sodeloval. Neporabljena sredstva, ki jih je za delovanje inštituta namenila vlada, bodo vrnili v proračun.

Otroke v Ljubljani bo sedaj glede na zahtevnost operacije operiral domač kirurg pod nadzorom čeških kirurgov iz praške bolnišnice Motol. Sodelovanje s Prago je po besedah strokovne direktorice ljubljanskega UKC Jadranke Buturović Ponikvar izjemno dobro in se bo nadaljevalo. A je opozorila, da imajo svoje kadrovske krize tudi centri v tujini in zato nikoli ni dobro biti navezan izključno na en center. Tudi zaradi tega proučujejo možnosti sodelovanja z Zagrebom, prav tako pa po njenem mnenju ne gre zanemariti dejstva, da lahko v Ljubljano interventni kardiolog ali drugi specialist s Hrvaške pride v uri in pol.

Domačemu kirurgu, ki je s svojo vrnitvijo v program zagotovil 24-urno prisotnost kirurga v Ljubljani, se priključuje tudi mlajša zdravnica. V intenzivni enoti so v prejšnjih dneh dobili novo specialistko, ekipa intenzivne enote se po navedbah Buturović Ponikvarjeve tako izpopolnjuje. "Najeti zdravniki iz hrvaške intenzivne enote pomagajo pri pokrivanju dežurstev, pričakujemo, da bo tega v prihodnosti z izobraževanjem naših lastnih kadrov manj. Za službo oddelka za otroško kardiologijo skrbi Janez Jazbec, ki je pripeljal precej dobrih strokovnjakov iz bližnje regije in bo na tem deloval tudi naprej," je še orisala razmere pri skrbi za najmlajše bolnike.

Šabeder je tudi zagotovil, da bodo bolje komunicirali z javnostmi oziroma da bodo v prihodnje bolj odprti predvsem za starše otrok s srčnimi boleznimi.

Predstavnica staršev otrok s prirojeno srčno napako Petra Aleš pa je po današnjem srečanju s premierjem Marjanom Šarcem in ministrom za zdravje Samom Fakinom izrazila zadovoljstvo, da so od obeh sogovornikov dobili zagotovilo o vzpostavitvi neodvisnega strokovnega nadzora nad programom otroške kardiologije in kardiokirurgije v UKC Ljubljana.

Kot je Aleševa pojasnila v izjavi za medije, jim je minister Fakin tudi zagotovil, da se bodo takoj lotili priprave neodvisnega strokovnega nadzora ter da ga bodo izvedli po mednarodnih standardih in s pomočjo tuje institucije. "Z nadzorom si bomo lahko starši enkrat za vselej odgovorili na vprašanje, ali temu programu zaupamo," je dejala.

"Zaradi nasprotujočih si informacij, ki jih dobivamo o programu otroške kardiokirurgije, še vedno nismo pomirjeni," je opozorila Aleševa. Po njenih besedah se v ljubljanskem UKC "nedvomno trudijo, stremijo k izboljšavam, ampak tisto, kar nam je vedno manjkalo, je bil nadzor". Dodala je, da obžalujejo napovedano ukinitev NIOSB, "a gre za končano zgodbo in ni časa za zavlačevanje".

Starše otrok s prirojeno srčno napako je danes sprejelo tudi vodstvo kliničnega centra.