c S
Evropske borze navzgor; dražja nafta, cenejši evro 12.12.2018 07:25 London/Frankfurt/Pariz, 11. decembra (STA) - Pozitivni signali akterjev v ameriško-kitajskem trgovinskem sporu so danes potisnili tečaje navzgor ne le na Wall Streetu, pač pa tudi na pomembnejših borzah v Evropi. Nafta se je podražila, tečaj evra pa se je opazno znižal.

V trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko je opaziti napredek. Ameriški predsednik Donald Trump je danes tvitnil o "zelo produktivnih pogovorih s Kitajsko". Finančna tiskovna agencija Bloomberg je pred tem poročala, da se Kitajska nagiba k znižanju carin na uvožene ameriške avtomobile.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 1,27 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3055,32 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 1,49 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 1,35 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 1,27 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,95 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 1,92 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,98-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,23 odstotka višji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,52 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,81-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je danes precej znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1318 dolarja, potem ko se je še opoldne tečaj gibal okoli 1,14 dolarja. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1379 dolarja oz. 0,46 centa nižje kot v ponedeljek.

Vlagatelje na deviznih trgih so v negotovost spravile obljube francoskega predsednika Emmanuela Macrona, s katerimi želi obvladati krizo, ki so jo v državi sprožili protesti rumenih jopičev. Predsednik vlade Edouard Philippe je danes dejal, da bodo ukrepi povečali proračunski primanjkljaj v letu 2019. Evropska komisija je danes že sporočila, da bo pozorno spremljala posledice ukrepov za proračun.

Cene nafte so se danes nekoliko zvišale. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 51,34 dolarja, kar je 34 centov več kot v ponedeljek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 33 centov na 60,30 dolarja.