c S
V Salonitu Anhovo precej vlagajo v avtomatizacijo proizvodnje 11.12.2018 15:59 Anhovo, 11. decembra (STA) - Anhovski Salonit po več kot uspešnem poslovanju v letu 2017 tudi letos povečuje prihodke, temu bo sledil tudi dobiček. Za investicije so letos namenili okrog deset milijonov evrov, namenjene pa so bile avtomatizaciji proizvodnje in zmanjševanju vplivov na okolje.

Tako so zgradili silose cementa, namestili naprave za znižanje dušikovih oksidov, obnavljali strojni park v kamnolomu, zniževali emisije hrupa, prenavljali poslovni informacijski sistem, začeli pa so tudi z odstranjevanjem azbestnih kritin na starih proizvodnih prostorih in rušenjem dotrajanih stavb stare cementarne.

Samo zadnja načrtovana dela rušitve in zamenjave strešnih kritin so ocenjena na tri milijone evrov, zaključena pa naj bi bila v prihodnjih dveh letih.

Sicer pa je Salonit kot del skupine Wietersdofer tudi v letošnjem letu beležil rast prihodkov. Leto 2017 so končali z več kot 71 milijonov evrov prihodkov, kar je 9,5 milijona evrov več kot leta 2016. Letošnji bodo višji, a povišanje ne bo tako veliko kot lani, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik uprave Salonita Julijan Fortunat.

Salonit bo po ocenah pridelal dobiček, ki bo prav tako večji od lanskega. Po Fortunatovih besedah se bo to zgodilo kljub temu, da so se letos povečali stroški surovin in energentov ter stroški dela. Letos so namreč 400 zaposlenim povečali plače za deset odstotkov in so zdaj višje od povprečja branže. Prav tako zaposleni lahko pričakujejo božičnico, ki jo bodo prejeli v začetku prihodnjega leta in bo po napovedih predsednika uprave višja od lanske.

"Odličnost poslovanja je najbolj primerljiva v različnih lestvicah. Tako smo pred kakšnim mesecem dni dobili potrditev, da se Občina Kanal ob Soči prav zaradi Salonita po dodani vrednosti na zaposlenega uvršča med občinami na peto mesto v Sloveniji," je povedal Fortunat.

V Salonitu vsako leto uporabijo v proizvodnem procesu več alternativnih goriv, v celotni količini vseh energentov predstavljajo že med 60 in 70 odstotki. Po besedah člana uprave Tomaža Vuka si želijo, da bi alternativna goriva v celoti nadomestila sedanja tradicionalna, kot sta nafta in zemeljski plin.

Član uprave Dejan Zwitter pa je dodal, da je družba tudi zaradi lastniških povezav zelo uspešna tudi pri izvozu v Italijo. Tja so letos izvozili pol milijona ton cementa, kar predstavlja 2,5 odstotka celotne porabe na italijanskem trgu.

"Pričakujemo, da bo tudi leto 2019 leto rasti in pozitivnega razvoja," je še povedal Fortunat. Tako naj bi družba z dobrim poslovanjem dočakala tudi svojo stoto obletnico, ki jo bodo praznovali leta 2021.