c S
Namesto obdolžencev korupcije v zdravstvu na sodišču njihova zdravniška opravičila 11.12.2018 15:19 Ljubljana, 11. decembra (STA) - Za danes razpisani predobravnavni narok za direktorico podjetja Animus Irmo Košutar Gašparić in radiologa Zorana Miloševiča je sodnik Okrožnega sodišča v Ljubljani Srečko Škerbec prestavil. Oba sta namreč sodišču poslala zdravniško opravičilo. Košutar Gašparićevo na sodišču pričakujejo že čez en teden.

Specializirano državno tožilstvo Košutar Gašparićevo, podjetje Animus ter radiologa iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Zorana Miloševića bremeni nedovoljenega dajanja oz. prejemanja daril. Miloševič naj bi namreč od podjetja dobil dobrih 7000 evrov nagrade v treh obrokih, in sicer za to, ker je poskrbel, da je UKC Ljubljana določen medicinski pripomoček naročil pri Animusu.

Sodnik Škerbec je danes, ob pripombi na račun nejasnosti zdravniškega opravičila za Košutar Gašparićevo, v katerem da ni navedeno praktično nič o razlogih za odsotnost in do kdaj opravičilo velja, predobravnavni narok zanjo prestavil na 17. december. Zdravniško opravičilo pa Miloševiča opravičuje do 20. decembra.

Miloševič se je v zadnjih letih znašel še v drugih preiskavah suma korupcije v zdravstvu, a doslej še nobena ni prišla do faze sojenja. V UKC Ljubljana so ga že po preiskavah iz leta 2014 umaknili iz vseh komisij za razpise. V ustanovi pa sicer s potekom preiskav niso seznanjeni, so pojasnili za STA.

Ena bolj odmevnih med preiskavami domnevne korupcije v zdravstvu je izbruhnila leta 2013, ko so kriminalisti v 58 hišnih preiskavah po vsej Sloveniji preiskovali sume kaznivih dejanj sprejemanja in dajanja daril v povezavi s postopki javnega naročanja medicinskega materiala. Prvoobtoženi v tej zadevi naj bi bil prav Miloševič. Specializirano državno tožilstvo je 6. avgusta letos zaradi sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril vložilo obtožnico zoper osem zdravnikov, dva družinska člana, farmacevtki in tri komercialiste.

SDT sumi, da so trije izmed njih prejeli podkupnine v višini okrog 100.000 evrov, dva pa še več. Obtožnica še ni pravnomočna.