c S
Zaupanje med nemškimi vlagatelji nekoliko boljše 11.12.2018 11:57 Frankfurt, 11. decembra (STA) - Zaupanje med nemškimi vlagatelji se je decembra nekoliko izboljšalo, vendar pa je med njimi še vedno mogoče zaznati negotovost glede prihodnosti, ugotavlja nemški Center za evropske raziskave (ZEW). Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava ZEW, se je decembra na mesečni ravni zvišal za 6,6 točke na -17,5 točke.

"Izboljšanje pričakovanj v decembru je dobrodošlo, vendar ne bi smeli pretiravati pri interpretacijah," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal direktor ZEW Achim Wambach.

Kazalnik, s katerim sodelujoči v raziskavi ocenjujejo trenutni gospodarski položaj, se je znižal za 12,9 točke na 45,3 točke. "To lahko pripišemo tudi relativno šibki gospodarski rasti v zadnjem četrtletju," je pojasnil Wambach.

Med negotovostmi, ki negativno vplivajo na razpoloženje med nemškimi vlagatelji, so navedli trgovinske spore in brexit. Vlagatelje skrbi, kako bo potekal brexit in kakšen bo njegov vpliv na gospodarstvo. Velika Britanija je bila sicer lani četrti največji izvozni nemški trg, glede na uvoz so bili Britanci na 11. mestu.

ZEW je raziskavo izvedel med približno 200 vlagatelji.