c S
Slovenski delodajalci še vedno z najbolj optimističnimi obeti 11.12.2018 11:08 Ljubljana, 11. decembra (STA) - Slovenski delodajalci imajo že drugo zaporedno četrtletje najbolj optimistične zaposlitvene obete v regiji Evropa, Bližnji vzhod in Afrika. V panogah trgovine na drobno in debelo ter rudarstva in kamnin so napovedi zaposlovanja najmočnejše v zadnjih osmih letih, kaže raziskava družbe Manpower.

Neto napoved zaposlovanja za Slovenijo je po sezonski prilagoditvi plus 19 odstotkov, kar je toliko kot v prejšnjem četrtletju in šest odstotnih točk več kot v enakem obdobju lani.

Zaposlovanje v prvem četrtletju 2019 načrtujejo delodajalci v vseh štirih vključenih regijah (osrednji, severovzhodni, jugovzhodni in jugozahodni). O najmočnejšem zaposlitvenem utripu poročajo v osrednji regiji, kjer delodajalci za obdobje prvih treh mesecev prihodnjega leta napovedujejo, da bo zaposlitveni utrip najmočnejši v zadnjih osmih letih, odkar Manpower v Sloveniji izvaja raziskavo napovedi zaposlovanja. Njihova neto napoved zaposlovanja znaša plus 20 odstotkov.

Neto napoved zaposlovanja pri delodajalcih v jugovzhodni regiji znaša plus 14 odstotkov, za severovzhodno in za jugozahodno regijo pa je napoved pri plus 12 odstotkih. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je napoved zaposlovanja upadla v severovzhodni regiji, in sicer za dve odstotni točki, v drugih regijah pa je ostala nespremenjena.

O najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v panogah gradbeništva in proizvodnje, kjer neto napoved zaposlovanja znaša plus 26 odstotkov. Sledita panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter transporta, logistike in komunikacij, v katerih že drugo četrtletje zapored poročajo o optimističnih zaposlitvenih namerah s stabilno neto napovedjo zaposlovanja plus 23 odstotkov.

O najmočnejšem zaposlitvenem utripu, odkar Manpower v Sloveniji izvaja raziskavo, poročajo delodajalci v panogi trgovine na debelo in drobno (plus 21 odstotkov) ter rudarstva in kamnin (plus 16 odstotkov).

Letna primerjava podatkov kaže, da so se zaposlitvene možnosti okrepile v sedmih od desetih slovenskih gospodarskih panogah. Najbolj opazna je rast zaposlitvenih možnosti v panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo, in sicer za 12 odstotnih točk. Prav tako je močnejša napoved zaposlovanja v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin, in sicer za 11 odstotnih točk, ter v panogi gradbeništva (plus 10 odstotnih točk).

Zaposlovanje so v prvem četrtletju 2019 napovedali tudi v vseh štirih skupinah podjetij glede na velikost. Najmočnejše zaposlitvene namere imajo delodajalci v skupini velikih podjetij, ki poročajo o plus 32-odstotni neto napovedi zaposlovanja. O zanesljivem zaposlitvenem utripu poročajo delodajalci srednjih (plus 17 odstotkov) in malih podjetij (plus 16 odstotkov), medtem ko napoved zaposlovanja v skupini mikro podjetij znaša plus 11 odstotkov.

Kot je za STA dejal regionalni vodja Manpower Group za Slovenijo in Hrvaško Nebojša Biškup, je rezultat živahnih zaposlitvenih namer v prvem četrtletju 2019 rast števila zaposlenih v vseh panogah in regijah. "Posebej omembe vredna je panoga gradbeništva, ki je v primerjavi z enakim obdobjem lani za 10 odstotnih točk močnejša," je dodal.

Zaradi gospodarske rasti podjetja po njegovih besedah vse bolj vlagajo v svoje človeške vire in večina delodajalcev poroča o naraščajoči potrebi po dobrih kadrih. "Prav zato se bomo morali v prihodnosti osredotočiti na iskanje učinkovitih rešitev izzivov ob pomanjkanju kadrov, ki jih lahko zasledimo v vseh panogah in regijah v Sloveniji," je še poudaril.

V regiji Evropa, Bližnji vzhod in Afrika delodajalci v vseh 26 v raziskavo vključenih državah poročajo, da bodo v obdobju od januarja do marca zaposlovali. Zaposlitvene namere so se na četrtletni ravni okrepile v osmih državah in upadle v 15, na letni ravni pa so se zaposlitvene možnosti izboljšale v 12 državah in upadle v 13.

O najbolj optimističnih napovedih zaposlovanja poleg slovenskih tokrat poročajo delodajalci v Grčiji, o najšibkejši napovedi zaposlovanja v regiji pa poročajo delodajalci v Švici. Slovenija in Grčija sodita tudi v sam svetovni vrh, pred njima so le Japonska, Tajvan in ZDA.