c S
Nekaj kvadratnih metrov zemljišča zavira velike cerkljanske projekte 11.12.2018 10:23 Cerkno, 11. decembra (STA) - Dolgoletna zgodba z napovedano gradnjo trgovskega centra v Cerknem se znova zapleta, s tem pa je povezan tudi odmik začetka načrtovane obnove Hotela Cerkno. V njem namreč domuje edina večja trgovina v kraju, ki bo morala prostore zapustiti, ker jih bodo namenili hotelski ponudbi.

Gradnjo novega trgovskega centra je obljubil prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj, ko je snubil delničarje za prodajo deležev v lastnici hotela, družbi Certa. Načrtuje namreč temeljito prenovo hotelskega objekta, kar je del njegovih ambicioznih turističnih načrtov za Cerkno, s katerimi bi rad dopolnil ponudbo Postojnske jame, s katero upravlja njegova istoimenska družba. V teh načrtih trgovina, kjer trenutno dejavnost opravlja Mercator, nima prostora.

Zanimanje za gradnjo je na njegovo prigovarjanje pokazal trgovec Spar. Ta je že financiral prve stroške urejanja ustreznega zemljišča, ki je v lasti hotela, med športnim parkom in tovarno Eta. A se je zapletlo v trikotniku lastništva zemljišč, namenjenih parkirnim in dovoznim površinam.

Za ureditev dovozne poti in parkirišč bi morale k ustrezni kupoprodajni pogodbi pristopiti Hotel Cerkno in Eta Cerkno kot lastnici površin in Občina Cerkno, ki jo čaka ureditev dovozne poti preko mostu na drugo stran potoka Cerknica, vendar se je Eta večkrat umaknila od podpisa že pripravljenih pogodb in postavila nove zahteve.

Tem sta občina in hotel ugodila in novembra naj bi bil posel vendarle zaključen, a je Eta, katere 75 odstotni lastnik je nemško-švicarska korporacija Ego, četrtino pa je obvladuje Batageljeva Certa, postopek podpisa znova zaustavila in odločanje prepustila nadzornemu svetu. Ta je o zapletu razpravljal, a ugotovil, da ni pravi naslov za te odločitve in upravi naložil, naj zadevo zaključi.

Po neuradnih informacijah vsebina dokumentov ni več sporna, je pa še vedno v rokah pravnikov. Če res ne bo več zapletov, bi zgodba lahko dobila ugoden razplet v kratkem. Tudi odhajajoči cerkljanski župan Jurij Kavčič ima že dolgo pooblastilo svetnikov za podpis pogodbe. Če bo ta na mizi do 20. decembra, bo podpisnik Kavčič, sicer pa bo to ena prvih nalog novoizvoljenega Gašperja Uršiča.

Cerkljani se medtem vse bolj bojijo, da bodo glavne žrtve sami, saj obstaja možnost, da se bo Spar umaknil. Na to možnost že dolgo dolgo opozarja direktorica Hotela Cerkno Manuela Božič Badalič, ki pa je zagotovila, da Cerkljanov ne bodo pustili na cedilu. Tudi Batagelj je kot posredni lastnik Hotela Cerkno ob več priložnostih povedal, da obljube ne bo prelomil in se bo za zgledno ureditev vprašanje trgovine boril do konca.

Kupci so sicer na pragu zimske turistične sezone zmedeni, saj so police v Mercatorjevi trgovini v hotelu nenavadno prazne. Badaličeva zagotavlja, da gre za čiščenje oziroma menjavo artiklov, ki se ne prodajajo. "Trgovina bo pod našo streho ostala, dokler ne bo nujna selitev," je zatrdila. "Ena naših glavnih strateških usmeritev pa je opuščanje trgovske dejavnosti in se dolgoročno posvetiti zgolj turizmu".

Ker se v obstoječi hotelski blagovnici izteka franšizna pogodba z Mercatorjem, so različne možnosti oskrbe Cerkljanov še odprte. Hotel Cerkno pa po besedah Badaličeve ne želi zapirati vrat nobenemu trgovskemu ponudniku.