c S
Odbor potrdil dopolnili koalicije glede minimalne plače, izločitev dodatkov z 2020 11.12.2018 07:33 Ljubljana, 10. decembra (STA) - Odbor DZ za delo je sprejel dopolnili koalicijskih strank k predlogu novele zakona o minimalni plači. Prvo predvideva izločitev dodatkov iz minimalne plače šele s 1. januarjem 2020 in ne z 2019, drugo pa omejitev formule za izračun minimalne plače tudi navzgor. Levica se je pri glasovanju o prvem vzdržala, pri drugem je bila proti.

V koaliciji so po navedbah poslanca LMŠ Aljaža Kovačiča v zadnjih dneh potekale intenzivne razprave, tudi s predstavniki gospodarstva, dvakrat je bil predlog na Ekonomsko-socialnem svetu. Koalicija je po njegovih besedah enotna vložila dopolnila k zakonu, s katerimi bi določili, da dodatke iz minimalne plače izločijo šele s 1. januarjem 2020 in ne že s 1. januarjem 2019, kot predvideva prvotni predlog. Gre za dodatek za posebne pogoje dela, plačilo za delovno in poslovno uspešnost in dodatek za delovno dobo.

Z drugim dopolnilom so predvideli spremembo formule za izračun plače, in sicer tako, da bi bila omejena tako navzgor kot navzdol oz. najmanj 20 in največ 40 odstotkov nad preračunanimi minimalnimi življenjskimi stroški.

Poslanci Levice, ki je tudi pripravila prvotni predlog zakona, so temu dopolnilu koalicije nasprotovali. Pri glasovanju o zamiku izločitve dodatkov so bili vzdržani. Kljub temu pa so na koncu preoblikovan predlog zakona v celoti podprli.

Poslanci so se v razpravi strinjali, da trenutna višina minimalne plače ne omogoča normalnega preživetja. Če bi se minimalna plača v preteklih petih letih opazneje zvišala, ne bi bilo treba zdaj hiteti s tem zakonom, je izpostavila Janja Sluga (SMC). Zavrnila je očitke, da bo zvišanje minimalne plače ogrozilo gospodarstvo, strinjala pa se je, da je socialni dialog v Sloveniji prešibek.

Tudi Marko Koprivc (SD) je prepričan, da dvig minimalne plače ne bo povzročil zapiranja podjetij. Po besedah Nine Maurovič (LMŠ) pa je žalostno, da morajo politiki posegati v višino minimalne plače, saj bi moralo gospodarstvo to samo regulirati. Zato danes govorimo o dvigu plačne etike, je prepričana.

Iva Dimic (NSi) je bila medtem kritična do hitrosti obravnave predloga, ki da je takšna, kot da gre za daleč najpomembnejše področje v državi. S potrditvijo predloga lahko po njenih besedah pride do podrtja plačnih razmerij, zato se ji zdi boljša rešitev davčna razbremenitev vseh plač.

Tako oblikovan predlog bo pred poslanci na četrtkovi izredni seji.