c S
Po mnenju Štefaneca zadnji predlog novele zakona o KPK ne prinaša vseh potrebnih rešitev 10.12.2018 16:01 Ljubljana, 10. decembra (STA) - Predlog novele zakona o preprečevanju korupcije je praktično enak predlogu, kot ga je v DZ vložila prejšnja vlada, pri čemer za delovanje KPK tudi ne prinaša rešitev, ki bi jih moral, je na novinarski konferenci povedal predsednik KPK Boris Štefanec. Predvsem bi moral predlog po njegovem mnenju ustrezneje urediti postopke, ki jih vodi KPK.

Štefanec je na današnji novinarski konferenci ob začetku tedna boja proti korupciji opozoril, da je bil predlog novele zakona, ki ga je pripravila prejšnja vlada in za obravnavo katerega je v DZ zmanjkalo časa, deležen opozoril tako vladne službe za zakonodajo kot zakonodajno-pravne službe DZ.

Po mnenju Štefaneca enako kot predlog prejšnje vlade tudi zdajšnji predlog - ta je bil do konca novembra v javni obravnavi - ne ureja ustrezno pravil vodenja postopkov Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), zaradi česar so jim v preteklosti zadeve že padale na sodišču. Zdaj so sicer po njegovih besedah to rešili tako, da velik del postopkov vodijo po postopkih, ki jih predpisuje zakon o upravnem postopku, a bi bilo treba natančen postopek zapisati tudi v sam zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Najnovejši predlog novele po besedah Štefaneca KPK tudi ne daje novih pristojnosti, ki bi jih potrebovala, pač pa ji te celo jemlje. Najbolj je razočaran, ker jim jemlje pristojnost obravnave korupcije v konkretnem primeru. "Stojimo namreč na stališču, da je korupcijsko dejanje dejanje posameznika," je dejal.

Predlog bi moral po mnenju Štefaneca tudi bolje urejati nekatera vprašanja v zvezi s prijavo premoženjskega stanja funkcionarjev, lobiranjem ter imenovanji predsednika KPK in njegovih namestnikov. Štefanec si pri slednjem zavzema, da bi postopek v celoti prenesli na predsednika republike, ki bi se nato sam odločil, kako ga bo izpeljal.

Nasploh so v KPK mnenja, da bi zaradi zapletenosti ureditve delovanja KPK potrebovali povsem nov zakon, ne pa zgolj novele, s katero se lahko spreminja le tretjino členov veljavnega zakona.

Namestnik predsednika KPK Uroš Novak je poudaril nujnost, da bi DZ in DS sprejela etična kodeksa poslancev in državnih svetnikov. Kot je dejal, etični kodeks v DS ob pomoči KPK že pišejo, medtem ko glede etičnega kodeksa poslancev še potekajo pogovori KPK s poslanskimi skupinami.

Namestnik predsednika KPK Igor Lamberger pa je spomnil, da mu prihodnje leto poteče mandat. O tem je že obvestil predsednika republike, da bo lahko ta pravočasno izpeljal postopke za imenovanje njegovega naslednika, je povedal.

KPK je z novinarsko konferenco začela teden boja proti korupciji, v okviru katerega bo na več dogodkih obveščala o pomenu spopadanja s korupcijo in njenega preprečevanja. S tem bo zaznamovala letošnji 9. december, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov proglasila za mednarodni dan boja proti korupciji.