c S
Cengiz pričakuje posel s predorom Karavanke ali ponovitev razpisa 10.12.2018 11:57 Ljubljana, 10. decembra (STA) - Turška gradbena družba Cengiz pričakuje, da ji bo Dars dodelil pogodbo za gradnjo druge cevi predora Karavanke ali pa razveljavil javno naročilo in ga ponovil. Poudarja, da lahko zamudo, ki je nastala zaradi postopkov, pri gradnji še vedno nadoknadi, so danes sporočili iz družbe.

Dars je družbo Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret, ki je z 89,3 milijona evrov brez DDV oddala najcenejšo ponudbo, izbral za gradnjo druge cevi predora, a je državna revizijska komisija po pritožbi treh neizbranih ponudnikov izbor razveljavila. V Cengizu poudarjajo, da niso bili izločeni iz postopka in da revizijska komisija ni razveljavila postopka.

Kot so zapisali v današnjem pismu - ki so ga naslovili med drugim na predsednika vlade in DZ, ministra za infrastrukturo in gospodarstvo, nadzorni svet Darsa, Komisijo za preprečevanje korupcije in komisijo DZ za nadzor javnih financ - se odločitev državne revizijske komisije ukvarja le z vprašanjem, ali je sprejemljivo, da je Cengiz ob ponudbi oddal nejasno izpolnjene priloge, ki vsebujejo podatke o opremi, sredstvih in materialih, uporabljenih pri izračunu ponudbene cene, ter jih na poziv Darsa naknadno dopolnil, pri čemer pa se končna ponujena cena ni spremenila.

Poudarjajo, da so omenjene priloge korigirali in uskladili z enotnimi cenami, kar je po zakonu dovoljeno. "Priloge C1, D in D1 niso sestavni del ponujene cene, temveč predstavljajo zgolj podatke, izračune ipd., ki temeljijo na izkušnjah, domnevah in nezavezujočih ponudbah ponudnikov storitev in blaga, na podlagi katerih je Cengiz pripravil svojo ponudbo," so zapisali.

Tudi državna revizijska komisija je po navedbah Cengiza ugotovila, da ni prišlo do spremembe ponujene cene in da spremembe zneskov v prilogah ne bodo imele vpliva na morebitna dodatna dela. Cengiz je tudi zagotovil, da ne bo zaračunal več, kot je ponudil na razpisu.

Dars bo moral pri ponovnem odločanju še enkrat presojati ustreznost prejetih ponudb, tudi Cengizove, pri čemer bo dolžan upoštevati napotke revizijske komisije, pravijo v turški družbi.

Cengiz glede na odločbo državne revizijske komisije, iz katere izhaja, da je najugodnejši ponudnik z lastnimi ustreznimi referencami, in glede na javno ugotovitev Darsa v predrevizijskem postopku, da nobeden od vlagateljev "ni dosledno sledil zahtevam naročnika v zvezi z izpolnjevanjem prilog", pričakuje, da bo Dars to stališče uporabil tudi v postopku ponovnega presojanja prejetih ponudb in mu posledično dodelil pogodbo.

"V nasprotnem bi moralo biti javno naročilo razveljavljeno in ponovljeno," so prepričani.

Poudarjajo, da bi ponovitev razpisa Sloveniji povzročila gospodarsko škodo, za katero pa ni odgovoren Cengiz, ampak ponudniki, ki "so z bistveno dražjimi ponudbami, skupaj z državno revizijsko komisijo, razveljavili izbor".

Cengiz tudi zagotavlja, da lahko sedanjo zamudo, ki je nastala zaradi poteka postopkov, med gradnjo še vedno nadoknadi.

Član uprave Darsa Vili Žavrlan je v nedeljo v oddaji Dnevnik na TV Slovenija dejal, da ponudba v vsebini, kot jo je Cengiz na poziv Darsa dopolnil, "ne more biti več v igri". Lahko pa ostane v igri "pod pogojem, da bomo enake pomanjkljivosti ugotovili tudi pri drugih ponudnikih".

Strokovna komisija je po njegovih besedah že začela podrobno pregledovati tudi druge ponudbe, je pa grob pregled ponudb tudi pri teh pokazal na pomanjkljivosti. "Lahko pridemo do točke, ko bodo tudi te ponudbe nedopustne," je dodal. O morebitni razveljavitvi razpisa ni želel ugibati, dejal je, da zakon daje tudi druge možnosti, npr. pogajanja s ponudniki.

Če bo katera od ostalih ponudb dopustna in ne bo novih pritožb, bi lahko izvajalca izbrali v nekaj mesecih, to zamudo pa bi se dalo med gradnjo nadoknaditi, je povedal Žavrlan.

Državna revizijska komisija je minulo sredo za STA povedala, da se ne sme opredeljevati do navedb Cengiza. Lahko razveljavi nezakonita ravnanja in odločitve naročnika, nima pa pristojnosti namesto naročnika sprejemati odločitev v postopku oddaje javnega naročila, so navedli.

Revizijska komisija je izbiro Darsa razveljavila na podlagi pritožb Kolektorja CPG, sarajevskega Euroasfalta in kranjske Gorenjske gradbene družbe skupaj z Metrostavom iz Prage.

Naslednjo najugodnejšo ponudbo na Cengizom je podala Gorenjska gradbena družba v sodelovanju s češkim Metrostavom za 104,4 milijona evrov. Sarajevski Euroasfalt je s Cestnim podjetjem Ptuj ponudil gradnjo za 106,3 milijona, Kolektor CGP z Rikom in turškim Yapi Merkezijem za 109,4 milijona, Implenia Österreich v konzorciju z Implenia Švica in CGP Novo mesto za 114,8 milijona, grški J&P Avax za 115 milijonov, italijanski Astaldi s partnerjema Cipa in GIC gradnje za 117,5 milijona evrov, GH Holding v sodelovanju z avstrijskim Hochtiefom za 118,6 milijona ter Pomgrad v konzorciju z Marti Avstrija in Marti Švica za 140,3 milijona evrov. Vse ponudbe so brez DDV.