c S
V Turčiji valutna kriza in inflacija zarezali v gospodarsko rast 10.12.2018 11:57 Ankara, 10. decembra (STA) - Turška gospodarska rast se je precej upočasnila. Bruto domači proizvod (BDP) se je po podatkih tamkajšnjega statističnega urada v obdobju od julija do septembra na letni ravni zvišal za 1,6 odstotka, potem ko je bila rast v drugem četrtletju 5,2-odstotna. Rast sta dušili kriza s padanjem vrednosti lire in visoka inflacija.

Če je država na letni ravni beležila rast BDP, pa se je ta na četrtletni ravni skrčil. Gospodarska aktivnost v tretjem trimesečju se je na četrtletni ravni zmanjšala za 1,1 odstotka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Turčija se že dlje časa sooča z valutno krizo in naraščajočo inflacijo. Lira je od začetka leta v primerjavi z dolarjem izgubila 40 odstotkov vrednosti. Danes dopoldne je bilo treba za dolar odšteti 5,30 lire. Posledice valutne krize se kažejo predvsem v upadu domače potrošnje in investicij.

Inflacija se je medtem oktobra povzpela najvišje v zadnjih 15 letih. Cene življenjskih potrebščin so se zvišale za 25,24 odstotka, novembra pa se je rast upočasnila in v povprečju dosegla 21,62 odstotka. Še januarja je imela država 10,35-odstotno inflacijo.

Ekonomist pri družbi Capital Economics s sedežem v Londonu Jason Tuvey je danes opozoril, da bo turško gospodarstvo v četrtem četrtletju verjetno vstopilo v t.i. tehnično recesijo. To pomeni nazadovanje gospodarstva v dveh zaporednih četrtletjih na četrtletni ravni.

Ankara je sicer septembra znižala oceno gospodarske rasti za letos na 3,8 odstotka. Lani se je tamkajšnje gospodarstvo okrepilo za 7,4 odstotka. Država se sooča z nekaj strukturnimi slabostmi, med njimi z vedno večjim primanjkljajem na tekočem računu plačilne bilance, dolgom in visoko brezposelnostjo.