c S
Industrijska proizvodnja v desetih mesecih višja za šest odstotkov 10.12.2018 11:40 Ljubljana, 10. decembra (STA) - Vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila v prvih desetih mesecih za šest odstotka višja kot v enakem obdobju lani. V oktobru je bila na mesečni ravni za 2,5 odstotka višja, na letni pa za štiri odstotke višja, je danes objavil državni statistični urad.

V prvih desetih mesecih se je proizvodnja v predelovalnih dejavnostih okrepila za 6,5 odstotka ter v oskrbi z električno energijo, plinom in paro za 1,9 odstotka. V rudarstvu se je zvišala za 0,4 odstotka.

Proizvodnja se je povečala v vseh skupinah proizvodov glede na tehnološko zahtevnost, in sicer proizvodnja visoko tehnološko zahtevnih proizvodov za 6,6 odstotka, srednje visoko tehnološko zahtevnih proizvodov za osem odstotkov, srednje nizko tehnološko zahtevnih proizvodov za 5,7 odstotka in nizko tehnološko zahtevnih proizvodov za 5,6 odstotka.

Po namenskih skupinah izdelkov se je najbolj okrepila proizvodnja izdelkov za investicije, za 13,6 odstotka. Proizvodnja izdelkov za široko porabo se je povečala za 3,7 odstotka, pri tem trajnih proizvodov za široko porabo za 5,5 odstotka in netrajnih proizvodov za široko porabo za 3,3 odstotka. Proizvodnja izdelkov za vmesno porabo se je okrepila za 3,8 odstotka, od tega energentov za 0,6 odstotka in surovin za 4,5 odstotka.

Oktobra je bila vrednost industrijske proizvodnje za 2,5 odstotka višja kot septembra in za štiri odstotke višja kot oktobra lani.

Višja kot v prejšnjem mesecu je bila v predelovalnih dejavnostih, in sicer za 2,6 odstotka, v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro se je okrepila za dva odstotka, v rudarstvu pa je bila nižja za 3,2 odstotka.

Med proizvodi glede na tehnološko zahtevnost sta se v oktobru na mesečni ravni zvišali vrednosti proizvodnje srednje visoko tehnološko zahtevnih in nizko tehnološko zahtevnih proizvodov (za osem odstotkov in 0,8 odstotka), vrednosti proizvodnje visoko tehnološko zahtevnih in srednje nizko tehnološko zahtevnih proizvodov pa sta bili višji za 2,2 oz. 2,8 odstotka.

Proizvodnja izdelkov za vmesno porabo se je v mesečni primerjavi zvišala za 1,3 odstotka, v letni pa za 0,4 odstotka. Pri tem se je proizvodnja energentov okrepila za 1,6 in 0,2 odstotka, proizvodnja surovin pa za 0,9 in 0,5 odstotka. Proizvodnja izdelkov za investicije se je okrepila za 3,4 odstotka na mesečni in 10,4 odstotka na letni ravni.

Proizvodnja izdelkov za široko porabo je zrasla za 4,6 odstotka in 5,9 odstotka, pri čemer se je proizvodnja trajnih izdelkov okrepila za 1,4 in štiri odstotke, proizvodnja netrajnih izdelkov pa se je zvišala za 5,3 in 5,6 odstotke.

V primerjavi s povprečjem leta 2015 je bila vrednost industrijske proizvodnje oktobra višja za 23,8 odstotka, pri tem v predelovalnih dejavnostih za 26,4 odstotka in v rudarstvu za 10,6 odstotka, v oskrbi z električno energijo, plinom in paro pa je zrasla za 1,6 odstotka.

Prihodek od prodaje v industriji je v desetmesečju za 6,1 odstotka presegel tistega iz enakega lanskega obdobja. Oktobra je bil na mesečni za 2,8 odstotka višji, na letni pa za 2,3 odstotka višji. Dolgoročno, glede na povprečje leta 2015, se je zvišal za 22,8 odstotka.