c S
Globalne napetosti še naprej zmanjšujejo nemški trgovinski presežek 10.12.2018 10:50 Frankfurt, 10. decembra (STA) - Nemški trgovinski presežek se je v luči globalnih napetosti tudi oktobra zmanjšal. Ustavil se je pri 17,3 milijarde evrov, medtem ko je septembra znašal 17,6 milijarde evrov, podatke nemškega statističnega urada Destatis povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V Nemčiji so oktobra zabeležili 1,3-odstotno rast uvoza, medtem ko je bila rast pri izvozu 0,7-odstotna. Kot poroča AFP, se trgovinski presežek največjega evropskega gospodarstva zmanjšuje zaradi močne izpostavljenosti tamkajšnjih družb trgovinskim sporom, ki jih je zanetil ameriški predsednik Donald Trump.

Največjo negotovost investitorjem predstavlja spor med ZDA in Kitajsko, ki sta s povračilnimi ukrepi zamajali mednarodno dobaviteljsko verigo.

Po navedbah glavnega ekonomista pri nemški banki ING Carstena Brzeskega sicer ni vse tako črno. Izpostavil je, da je izvoz oktobra po septembrskem padcu okreval. Na letni ravni se je povpraševanje po izdelkih "Narejeno v Nemčiji" v državah z evrom dvignilo za devet odstotkov, ZDA pa za Nemčijo ostajajo najpomembnejši izvozni trg.